25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA: Doi americani arestaţi în 2011 în România, găsiţi vinovaţi pentru terorism

SUA: Doi americani arestaţi în 2011 în România, găsiţi vinovaţi pentru terorism

Doi americani arestaţi în 2011 în România, pentru conspiraţie în favoarea talibanilor, au fost găsiţi vinovaţi de un tribunal din New York, pentru oferirea de sprijin militar talibanilor şi conspirarea în achiziţionarea unor rachete anti-aeriene, informează Poliţia Română. Şedinţa pentru pronunţarea sentinţei va avea loc la data de 4 septembrie 2013. Magistraţii americani au anunţat că cei doi se fac vinovaţi de traficarea unor cantităţi însemnate de droguri, precum şi arme letale, în scopul sprijinirii unor organizaţii teroriste din Liban şi Afganistan.

Procurorul pentru Districtul de Sud al Statului New York şi-a exprimat aprecierea faţă de profesionalismul de care au dat dovadă poliţiştii români din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Cazul americanilor acuzaţi de terorism

Potrivit informării transmise de Poliţia Română, la data de 10 februarie 2011, în urma comunicării, de către autorităţile americane, a difuziunii de urmărire internaţională Biroului Naţional Interpol Bucureşti, poliţiştii Serviciului Antidrog din cadrul DCCO, beneficiind de suportul tehnic al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române, i-au depistat, în municipiul Bucureşti, pe Alwar Pouryan şi Oded Orbach, care au fost arestaţi în vederea extrădării.

Autorităţile judiciare americane au efectuat cercetări faţă de şapte persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de participare la o conspiraţie în vederea acordării de suport material unor organizaţii teroriste şi transfer de sisteme de rachete (sol-aer) pentru distrugere de aeronave.

În sarcina celor doi s-a reţinut că au intenţionat traficarea unor cantităţi însemnate de droguri (cocaină şi heroină), provenind din Africa de Vest precum şi arme letale, în scopul sprijinirii unor organizaţii teroriste din Liban şi Afganistan.

Ceilalţi cinci inculpaţi au fost arestaţi în Monrovia, Liberia, la datele de 10 şi 12 februarie 2011.

Pe numele inculpaţilor au fost emise mandate de arestare de către Instanţa din New York, Statele Unite ale Americii.

O parte din membrii grupării, respectiv inculpaţii Alwar Pouryan şi Oded Orbach, cetăţeni americani au stabilit o întâlnire la Bucureşti pentru punerea la punct a activităţii de furnizare de rachete sol-aer cu ghidaj termic, rachete anti-tanc, aruncătoare de grenade, echipamente de vizionare nocturnă, puşti cu lunetă, carabine automate AK-47, M16, care urmau să servească pentru susţinerea mişcării insurgente talibane din Afganistan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS