22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStrăzi refăcute cu resturi de la alţii

Străzi refăcute cu resturi de la alţii

Mai mulţi locuitori ai comunei doljene Malu Mare sunt supăraţi foc pe edil. Motivul? Ei susţin că primarul Alexandru Dicu ia resturi de la alţii şi le aduce în comună, pentru a le folosi la refacerea străzilor.

Gunoaiele acestea sunt, de fapt, bucăţi de beton concasat rezultat în urma unor demolări, care mai au şi resturi metalice. Începând de vineri şi până ieri, primăria a adus mai multe camioane pline cu astfel de beton pentru a acoperi strada Stadionului din localitate. „E un moloz cu fier de la demolări. A fost adus de la Alro Slatina. De când îl ştiu eu pe domnul primar, nu a făcut acest drum. El a zis în fiecare an că face, dar nu a făcut nimic“, a povestit unul dintre nemulţumiţi.
Oamenii se mai plâng şi de faptul că betonul concasat ar fi trebuit să fie, de fapt, piatră concasată, şi că bucăţile sunt prea mari. Printre ele, mai sunt rătăcite şi două-trei cărămizi. Mai mult, ele au în interiorul lor bucăţi de fier, care, dacă rămân ieşite din nisipul care le acoperă, pot provoca daune maşinilor care circulă. Şi, de ce nu, trecătorilor care se mai împiedică de ele. „Este o piatră cu metal. Nimeni nu are curaj să vorbească. Am ajuns lada de gunoi a Alro Slatina. Noi plătim să-i scăpăm pe alţii de moloz“, continuă vocile localnicilor, care stau şi contemplă bucăţile de beton, destul de mari, rămase pe marginea drumului.
Strigătele locuitorilor din Malu Mare către primar nu se opresc aici. Câţiva continuă cu faptul că utilajele care au fost folosite la repararea drumurilor, mai exact compactoarele cu vibraţii, au produs fisuri în casele oamenilor. Şi canalizarea este un lucru de care oamenii sunt nemulţumiţi. Ei reclamă faptul că, pe mai multe străzi, la lucrări, gurile de canal au fost acoperite şi că o eventuală ploaie le-ar aduce toată apa în curţi. În timp ce camioanele continuă să aducă betonul cu rămăşiţe de fier prin el, localnicii adună ce metal pot din bucăţile de beton şi îl duc la centrul de colectare de fier vechi din comună.

„Aţi văzut lucruri făcute perfect pe undeva?“

Primarul Alexandru Dicu spune că oamenii sunt răutăcioşi şi veşnic nemulţumiţi. Auzind de bucăţile de fier, edilul răspunde cu o întrebare: „Aţi văzut lucruri făcute perfect pe undeva? Banii sunt din buget şi nu putem să facem totul cu 400 de milioane (lei vechi – n.r.)“. Betonul concasat, 1.000 de tone, mai exact, a fost cumpărat de la Alro Slatina cu preţul de 2 lei tona.
În ceea ce priveşte crăpăturile din casele oamenilor, primarul nu crede că sunt cauzate de utilaje. „Este vorba de răutate. Astea sunt tehnologiile de acum. Utilajele le-am pus pe drumul public. Este imposibil să crape casa din cauza cilindrului compactor. Eu vă iau un specialist şi dacă zice că au crăpat zidurile din cauza asta…“, continuă primarul. El spune că „şi anul trecut am pus piatră micuţă de la noi din vale şi au stricat-o cu maşinile mari, că se construieşte mult“.
Autorităţile locale vor să continue cizelarea drumurilor cu acest beton. „Ne-am propus să facem cât mai multe străzi cu asta, mai ales pe cele afectate foarte rău. Trebuie să înţeleagă şi oamenii şi să-şi facă curăţenie“, spune acesta despre bucăţile mari de beton rămase pe marginea străzii. După părerea primarului, aceste reparaţii ar putea ajuta străzile să ţină vreo trei-patru ani.
Despre gurile de canalizare, Alexandru Dicu recunoaşte că s-au astupat, dar că se vor destupa: „Se pot scoate la suprafaţă şi o să fie funcţionale. Nu cred că un cetăţean este mai interesat decât primarul să facă bine în comună“. Localnicii sunt sfătuiţi să nu mai strâmbe din nas şi să-şi mai facă şi singuri treaba, care ar putea include atât curăţenia, cât şi săparea unor şănţuleţe care să capteze o eventuală apă de ploaie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS