Ministerul Afacerilor Externe a organizat astăzi reuniunea „Grupului de lucru interministerial pentru pregătirea Semestrului European” (GLIPSE). Reuniunea a fost prezidată de către secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, fiind invitaţi secretari de stat din cadrul instituţiilor cu responsabilităţi în implementarea Programului Naţional de Reformă (PNR).
Principalul obiectiv al acestei reuniuni l-a constituit adoptarea documentelor care vor fi transmise Secretariatului General al Comisiei Europene cu privire la implementarea PNR în ultimele 12 luni şi la noile direcţii de acţiune pentru următoarele 12 luni.
Agenda reuniunii a cuprins: adoptarea regulamentului de funcţionare a grupului de lucru; validarea Raportului anual privind implementarea Programului Naţional de Reformă (PNR) (stadiul la 15 martie 2013); discutarea şi convenirea noilor direcţii de acţiune în principalele domenii ale PNR.
În deschidere, secretarul de stat a subliniat rolul GLIPSE în asigurarea coordonării, la nivel naţional, a pregătirii, implementării şi monitorizării PNR, precum şi a altor documente naţionale dezbătute în cadrul Semestrului European.
În continuare, membrii GLIPSE au discutat şi validat atât raportul de progres privind implementarea PNR, cât şi noile direcţii de acţiune, care urmează să fie supuse aprobării Guvernului României şi, ulterior, transmise Comisiei Europene până la sfârşitul lunii aprilie 2013.
La finalul reuniunii, secretarul de stat pentru afaceri europene a mulţumit participanţilor pentru efortul de a asigura transmiterea la MAE a informaţiilor relevante privind domeniul de competenţă al instituţiei, efort care a făcut posibilă elaborarea în timp util a documentelor sus-menţionate.
GLIPSE, constituit prin memorandum aprobat în şedinţă de guvern, are ca misiune principală managementul proceselor de pregătire, implementare şi monitorizare a PNR şi a altor angajamente naţionale monitorizate în cadrul Semestrului European. Acesta se întruneşte la nivel de secretar de stat/funcţie echivalentă, rolul de preşedinte revenind secretarului de stat pentru afaceri europene din cadrul MAE.
Semestrul European este ciclul anual de coordonare a politicilor economice, financiare şi de reforme structurale ale statelor membre ale Uniunii Europene. La începutul fiecărui an, Comisia Europeană şi Consiliul European oferă statelor membre orientări ex-ante privind politicile economice şi financiare (Analiza Anuală a Creşterii); la rândul lor, statele membre transmit Comisei, în luna aprilie a fiecărui an, programele de stabilitate/convergenţă, respectiv programele naţionale de reformă, care încorporează elemente ale orientărilor politice ex-ante.