15.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGermania: Un nou centru european de formare pentru combaterea traficului ilicit de materiale nucleare şi radioactive

Germania: Un nou centru european de formare pentru combaterea traficului ilicit de materiale nucleare şi radioactive

Comisia Europeană a lansat un nou Centru european de formare în domeniul securității nucleare (EUSECTRA), la Karlsruhe, în Germania. Centrul de formare va instrui ofiţerii de pe teren, formatorii şi experţii în legătură cu modul de a detecta şi a răspunde la traficul ilicit de materiale nucleare sau de alte materiale radioactive. „Securitatea nucleară este o provocare globală majoră în secolul al XXI-lea. Formarea şi cooperarea internaţională în materie de detectare sunt elemente-cheie ale răspunsului nostru la ameninţarea reprezentată de traficul ilicit de materiale radioactive şi nucleare. Noul centru de formare contribuie la cercetarea şi tehnologia de ultimă oră în acest domeniu”, a declarat Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn.

„Acest centru de formare va îmbunătăţi cu mult capacitatea personalului de urgenţă de a preveni incidentele nucleare şi de a le face față. Deşi sunt rare, astfel de incidente pot avea consecinţe dramatice. Pe lângă faptul că va contribui la protecţia cetăţenilor europeni, EUSECTRA va servi, de asemenea, drept punct de referinţă pentru alte organizaţii din acest domeniu”, a declarat şi Cecilia Malmström, comisar european pentru afaceri interne.
    
Despre EUSECTRA

Situat la sediul Institutului pentru Elemente Transuranice (ITU) al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, centrul de formare a fost înfiinţat în cadrul Planului de acțiune al Uniunii Europene în domeniul chimic, biologic, radiologic şi nuclear (CBRN), adoptat de către Consiliul European în 2009. Programele de formare au fost elaborate în colaborare cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Departamentul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii. Reprezentanţi ai acestor organizaţii au luat parte, de asemenea, la inaugurare.

Pe lângă accentul pus pe traficul de materiale, EUSECTRA va îmbunătăţi cooperarea transfrontalieră şi crearea de reţele ale experţilor şi va furniza un instrument de gestionare centralizată a cunoştințelor. Se oferă, de asemenea, activităţi de formare avansată în domeniul detectării şi identificării materialelor, al gestionării locului unei infracţiuni cu arme radiologice şi al elaborării unor planuri de răspuns naționale.

EUSECTRA oferă activităţi de formare practică, utilizând o mare varietate de materiale radioactive şi nucleare şi o gamă largă de echipamente şi instrumente de măsurare. În interior, una dintre zonele de instruire simulează condiţiile de pe aeroport, fiind dotată cu un monitor portal pentru pietoni şi un conveier cu raze x. În exterior, se oferă activităţi de formare cu privire la o varietate de scenarii, punând la dispoziţie patru tipuri diferite de monitoare portal de radiaţii. În ansamblu, mai mult de 30 de instrumente de măsurare şi de detectare sunt utilizate în cadrul formării. Centrul sporeşte efectul activităţilor de formare ale JRC, desfăşurate în acest domeniu la sediile din Karlsruhe şi Ispra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS