10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTeatrul Liric, bun de plată

Teatrul Liric, bun de plată

Teatrul Liric „Elena Teodorini“ este bun de plată. După ce, în septembrie 2012, i-a desfăcut contractul de muncă singurului dirijor angajat al instituţiei, Florian George Zamfir, teatrul trebuie să-l reangajeze după o decizie a instanţei de judecată.

Teatrul Liric „Elena Teodorini“ din Craiova trebuie să plătească dirijorului Florian George Zamfir despăgubiri echivalente cu drepturile salariale, majorate şi indexate, de la data concedierii şi până la data reintegrării, conform hotărârii Tribunalului Dolj, care a anulat decizia de concediere emisă de instituţia de cultură din Craiova.
Activitatea de dirijor a lui Florian George Zamfir la Teatrul Liric „Elena Teodorini“ a încetat odată cu terminarea concediului de odihnă solicitat de dirijor în vara anului 2012. La acel moment, Florian George Zamfir se afla în Italia, fiind angajat în cadrul unui turneu artistic particular.
„Am organizat acest turneu cu oameni din alte instituţii, de la Filarmonica ‘Oltenia’, cu profesori, Filarmonica din Vâlcea, de la Teatrul de Operă din Braşov. Am plecat în Italia. Mai făcusem şi cu Teatrul Liric acest turneu, timp de 13 ani. În timp ce mă aflam în Italia, pentru că eu sufăr de ani întregi de coxartroză, durerile au revenit, aşa că mi-au întrerupt concediul de odihnă. A trebuit să urmez acolo un tratament“, a spus Florian George Zamfir.
În acel moment, dirijorul a trimis către conducerea Teatrului o cerere prin care solicita acordarea unui concediu fără plată, care i-a fost ulterior respinsă.
„În iulie 2012, înainte de concediul de odihnă care a fost acordat prin programare colectivă, Florian George Zamfir a venit cu o cerere către direcţiune prin care solicita 43 de zile de concediu, 25 aferente anului 2012 şi restul până la 43 din anul 2011, pe motiv că, fiind director, nu şi-a putut efectua concediul în 2011. Ca director al instituţiei sunt obligat să ofer concediul de odihnă pe anul în curs, dar nu şi pe anul anterior. Am aprobat 25 de zile şi încă două din anul 2011, întrucât la data de 20 august toată instituţia începea activitatea. De ce nu am oferit mai multe zile de concediu din anul 2011? Pentru că la acel moment dânsul era singurul dirijor angajat al instituţiei, or, eu nu puteam să încep activitatea teatrului fără dirijor. Degeaba se întorcea orchestra, corul, dacă nu avem dirijor care să-mi organizeze şi realizeze repetiţiile. Teatrul avusese un angajament verbal cu un impresar italian de a face un turneu cu corul. Condiţiile financiare oferite de el atât pentru teatru, cât şi pentru instituţie au fost dezavantajoase. Oferea 500 de euro teatrului, mai puţin decât încasăm cu un spectacol de copii, iar eu trebuia să dau drumul corului două luni. Perioada aceasta coincidea cu concediul lor de odihnă, iar ei la întoarcere, în septembrie, când activitatea Teatrului începea, puteau să-mi solicite dreptul la odihnă, ceea ce ducea la afectarea activităţii normale a instituţiei“, îşi justifică decizia directorul Antoniu Zamfir.

Duelul hârtiilor

În timpul turneului din Italia, dirijorul Florian George Zamfir a acuzat dureri, dat fiind faptul că suferea de coxartroză, şi a început conform spuselor sale, un tratament acolo.
„Eu am trimis la Teatru Liric o copie după recomandarea doctorului că nu mă pot prezenta la serviciu. Apoi alt act care atesta că fac acolo tratament prin fizioterapie. Am dirijat vreo două-trei concerte în acea perioadă. Deşi am avut dureri, am suportat, pentru că, dacă eu nu făceam acest lucru, pierdeau toţi. Pentru colegii mei şi pentru obrazul impresarului, am suportat aceste dureri şi m-am aflat la pupitrul dirijoral în perioada în care trebuia să fiu în Craiova.
Am primit un act medical care îmi spunea că trebuie să evit efortul, că nu pot să fac deplasări. Dirijatul presupunea să stau în picioare şi să dau din mâini. Nu dirijez cu piciorul. Începând procedurile de fizioterapie, durerile mi s-au atenuat, aşa că m-am putut achita de sarcini, de a dirija. Direcţiunea mi-a cerut să vin la Craiova, dar nu puteam întrerupe tratamentul. Am aflat că, după legalizarea actelor eliberate de medicii italieni, pot merge să cer retroactiv un certificat medical de la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că numai ei pot face acest lucru. Ei mi-au emis certificatul de incapacitate de muncă. Acest act a fost depus la întoarcerea în ţară la Teatrul Liric“, a precizat Florian George Zamfir.
Actualul director contraatacă, spunând că nu este corect cum a procedat acesta.
„Eu ştiu că atunci când te îmbolnăveşti nu ceri concediu fără plată. Dacă te-ai îmbolnăvit, trimiţi un document medical care îţi atestă că eşti bolnav. Eu i-am solicit un document medical. Cu o adeverinţă medicală nu poţi motiva sau plăti pe cineva pe zilele în care absentează de la serviciu“, susţine Antoniu Zamfir.

Reangajat de tribunal

Directorul Antoniu Zamfir a cerut întrunirea Comisiei de disciplină. „Nu am început activitatea pentru că nu aveam dirijor. Atunci l-am angajat dirijor pe Alexandru Iosub. Era un post vacant de solist vocal, pe care eu l-am transformat în dirijor, în ideea de a continua activitatea Teatrului, cu amendamentul că acest dirijor a fost angajat pe perioadă determinată, pe perioada stagiunii 2012-2013. Am făcut acest lucru ca să nu blochez activitatea teatrului. Am întrunit comisia de disciplină, ei cercetând cazul“, a declarat Antoniu Zamfir. Iar comisia a decis să-l concedieze pe Florian George Zamfir.
Acesta a contestat la Tribunalul Dolj decizia de concediere şi a primit câştig de cauză. Teatrul Liric „Elena Teodorini“ este obligat să-l reîncadreze pe dirijor pe postul deţinut anterior şi să-i plătească despăgubiri echivalente cu drepturile salariale, majorate şi indexate, de care ar fi beneficiat, de la data concedierii şi până la reintegrarea efectivă. Decizia este definitivă şi executorie, instituţia de cultură având drept de recurs la Curtea de Apel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS