18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFântână uitată din al Doilea Război Mondial

Fântână uitată din al Doilea Război Mondial

http:http://www.youtube.com/watch?v=6dbRtw5Nsxw

În comuna Malu Mare există o fântână care ar putea foarte bine să fie desemnată monument istoric. Ea a fost construită în cel de-al Doilea Război Mondial de elevi ai Liceului Militar din Chişinău, care au staţionat în zonă. De atunci, însă, nici o reparaţie nu a mai fost făcută, iar locuitorilor le pare rău de ea.

Fântâna, din care curge sănătate pură, după cum spun oamenii locului, poartă pe micile sale ziduri inscripţia „15 august 1944 – Refăcută de Liceul Militar din Chişinău“. Domnul Marin Florescu, un om foarte legat de cişmea, ne-a povestit că-l doare sufletul când îşi aminteşte cum era fântâna odată şi cum a ajuns acum. „Aici ne jucam când eram copii, şi s-a jucat şi primarul“, istoriseşte bărbatul de 70 de ani, care afirmă că a încercat de nenumărate ori să propună primarului o refacere a acestui loc plin de amintiri.
„Am încercat doi ani, l-am rugat şi pe domnul primar şi am fost refuzat, spunând că nu are bani. Mare lucru nu este de făcut şi i-am propus să meargă prin comună împreună cu mine, se strângem bani. A sărit ca ars şi a zis că el e primar, nu cerşetor“, povesteşte bărbatul. El este de părere că nu este respectată munca acelor tineri care au refăcut fântâna şi care „au contribuit la binele acestei comune. Sunt oameni care s-au străduit să facă ceva“. Lumea încă mai bea apă de la această cişmea. „Este cea mai bună apă din Malu Mare. Este deosebită. Vin multe persoane şi iau apă de aici, dar a ajuns într-o situaţie critică“, povesteşte un localnic din zonă.

„Am stabilit să reparăm cişmelele şi fântânile“

Primarul Alexandru Dicu, pe de altă parte, spune că nu i-a fost propus niciodată aşa ceva. În schimb, anunţă că „am vorbit în şedinţa de consiliu şi am stabilit să reparăm toate cişmelele şi fântânile de pe raza comunei, pentru că în viitorul apropiat vom externaliza serviciul de alimentare cu apă către Compania de Apă. Fântânile stradale le vom scoate şi rămân fântânile noastre vechi“. Acestea vor fi reabilitate cel mai probabil la prima rectificare bugetară, care va avea loc în luna iulie. „Nu cred că este mai mult de 50 de milioane o reparaţie de cişmea. Trebuie să le facem şi acoperiş, ciuturi şi lanţuri noi, ca să fie folosite“, a declarat primarul.

Apă bună de îmbuteliat

Acum cinci-şase ani, un investitor chiar s-a arătat interesat de apa care curge prin cele trei ţuţuroaie ale cişmelei. „Un investitor a vrut să concesioneze cişmeaua pentru a îmbutelia apă plată, cu toată aparatura necesară, dar consilierii din vremea respectivă nu au fost de acord. Ar fi fost un brand pentru comună, apă plată de Malu Mare, şi ar fi lăsat şi un ţuţuroi pentru localnici. Ar fi fost un lucru extraordinar şi încă ar fi“, a încheiat primarul. Majoritatea fântânilor şi cişmelelor din comună sunt, în prezent, decolmatate şi pline cu mâl.

Fântâna elevilor din Chişinău, un dar pentru comună

Militarii din Chişinău au staţionat, în 1944, în Malu Mare. Pe locul fântânii de astăzi mai exista una mai veche, care fusese însă acoperită, de-a lungul timpului, cu pământ. Ei au spart în interior, au captat izvorul şi au ridicat-o la ceea ce este astăzi. Data exactă la care a fost dată în folosinţă fântâna este 15 august 1944.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS