11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii vor plăti reabilitarea sistemului de încălzire

Craiovenii vor plăti reabilitarea sistemului de încălzire

Craiovenii ale căror apartamente sunt în blocurile care au fost selectate pentru reabilitare termică prin fonduri europene trebuie să-şi declare veniturile lunare în euro. În funcţie de veniturile proprietarilor, asociaţiile de proprietari vor susţine ratele de cofinanţare. Pentru modificarea sistemului de încălzire pe orizontală, craiovenii vor suporta cheltuielile din propriul buzunar.

Craiovenii vor plăti reabilitarea făcută de primărie în funcţie de veniturile pe care le au. Asociaţiile din cadrul cărora au fost selectate în loturile de reabilitare trebuie să strângă de la proprietari declaraţii pe proprie răspundere cu veniturile lunare în euro. În funcţie de aceste venituri, contribuţia proprietarilor variază. Administraţia locală şi asociaţia de proprietari trebuie să susţină 40% din cheltuielile eligibile ale proiectului de reabilitare. În condiţiile în care mai mult de 50% dintre proprietarii din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 150 de euro, contribuţia asociaţiei de proprietari va fi de 10% din cei 40%. Dacă mai mult de 50% dintre proprietari au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 350 de euro, contribuţia va fi de 20%. Contribuţia asociaţiei de proprietari va fi de 30% dacă proprietarii din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 500 de euro. Dacă apartamentele au fost transformate în sedii de firmă sau spaţii comerciale, proprietarii vor suporta întreg costul lucrărilor.
Pe lista blocurilor incluse pe lista de reabilitare, administraţia locală a introdus şi blocuri pentru care asociaţiile de proprietari nu au depus documentaţia solicitată iniţial, ceea ce înseamnă că primăria are deja loturile stabilite, chiar dacă proprietarii nu sunt de acord.

Unii craioveni s-au răzgândit

Mulţi craioveni s-au răzgândit după ce iniţial şi-au dat acordul pentru reabilitarea blocului lor. Motivul, lucrările de reabilitare a sistemului de încălzire vor fi plătite de locatari din propriul buzunar, deoarece pe fonduri europene se va face doar repararea sau refacerea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pentru încălzire şi apă caldă menajeră din subsol/canal termic, inclusiv izolarea termică a conductelor de distribuţie, cuprinse între punctul de racord şi planşeul peste subsol. „Proprietarii au păreri diferite, unii îşi doresc acum acest lucru (reabilitarea), alţii nu sunt de acord, deoarece în devizul de lucrări este prevăzută doar anveloparea exterioară a blocului, montarea de termopan pe partea de tâmplărie, reabilitarea subsolului şi plafonul şi conductele din subsol. Unii dintre ei au înţeles că în aceste lucrări intră şi partea de conducte, adică acestea să fie aduse până la uşa proprietarului, aşa cum a fost cazul celor două blocuri reabilitate în Craiova. Acolo este alt program, lucrările pentru distribuţia pe orizontală vor fi făcute de furnizorul de căldură şi apă cu materialul achiziţionat de proprietar. Manopera este gratuită. Pentru a trage conductă pe casa scării de apă rece, apă caldă şi căldură, costurile sunt undeva la 2.000 de lei, cu proiect inclus. Şi materialul poate fi cumpărat în rate, doar manopera este gratuită“, explică Alina Mora, reprezentant firmă administrare asociaţii.
Altă temere a proprietarilor este cauzată de necunoaşterea sumei totale pe care proprietarii o au de plătit. „Proprietarii au acceptat, chiar dacă nu se cunoştea iniţial preţul. Am înţeles că lucrările de la blocul din Craioviţa Nouă au fost estimate la 10.000 de lei de apartament, iar la cel din Calea Bucureşti – de 20.000 de lei de apartament“, a spus preşedintele Asociaţiei nr. 9 Lăpuş-Argeş, Vlăduţ Bărcan.

Proprietarii, băgaţi în şedinţă

Acolo unde proprietarii au bătut în retragere, administraţia locală şi-a trimis angajaţii să facă şedinţă în fiecare bloc şi să-i convingă pe aceştia de beneficiile reabilitării. Este şi cazul Asociaţiei nr. 21 Gorunului. „Reprezentanţii primăriei s-au prezentat la şedinţele cu proprietarii din blocurile alese să fie reabilitate, deoarece părerile sunt împărţite. Spre exemplu, la blocul 138 B de la Asociaţia nr. 21 Gorunului, un reprezentant al primăriei a venit să ne explice cum este cu reabilitarea. Am înţeles că devizul estimativ pentru un apartament cu două camere într-un bloc de patru etaje este de 5.000 de lei. Proprietarii vor plăti, în funcţie de venituri, între 10% şi 30% din valoare pe o perioadă de zece ani. Din calculele făcute, ar fi undeva la 30 de lei pe lună“, a adăugat Alina Mora.

Nu mai plătesc 

Pentru lucrările care au fost făcute în regie proprie de către proprietari, care au proprietăţi tehnice similare sau superioare celor propuse prin proiectul de reabilitare termică, nu se mai plăteşte cota ce îi revine respectivului locatar dacă ar fi fost executată lucrarea prin proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS