22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVizita Alteţei Sale Regale Principele Nicolae al României la Consiliul Judeţean Dolj

Vizita Alteţei Sale Regale Principele Nicolae al României la Consiliul Judeţean Dolj

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a primit, miercuri dimineaţă, vizita Alteţei Sale Regale Principele Nicolae al României, cu care a avut o întrevedere de aproximativ 30 minute.
Cu acest prilej, preşedintele CJ Dolj a făcut o scurtă prezentare a Doljului şi a scos în evidenţă investiţiile pe care instituţia pe care o conduce le-a realizat în cultură, sănătate, dar şi la Aeroportul din Craiova, singurul din sudul României.
„Mă bucur că astăzi aţi ales să vizitaţi municipiul Craiova, un oraş splendid cu case vechi şi care poartă foarte mult amprenta influenţei franceze. În perioada interbelică, obiceiul era ca locuitorii bogaţi ai Craiovei să realizeze case impunătoare şi să-şi trimită copiii la Paris. Avem foarte multe case într-o anumită zonă a Craiovei, imobile care au scăpat şi nu au fost demolate.
Un arhitect francez, Edouard Redont, a realizat Parcul Romanescu, fostul Parc Bibescu, unul dintre cele mai mari şi frumoase parcuri naturale din Europa. Macheta parcului a fost prezentată publicului la Expoziţia Internaţională de la Paris, din 1900, unde a şi primit medalia de aur.
Tot astăzi, pe 10 aprilie, se împlinesc 174 de ani de la naşterea lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, primul Rege al României. De altfel, Casa Regală a României a avut o legătură strânsă cu municipiul Craiova, de-a lungul vremii străbunii dumneavoastră fiind în mai multe rânduri oaspeți de seamă ai Cetăţii Banilor.
În mai 1913, în timpul festivităţilor prilejuite de inaugurarea Monumentului ‘Asta-i muzica ce-mi place’, regele Carol I şi familia sa au fost găzduiţi în Palatul Mihail, actualul Muzeu de Artă din Craiova, care aparţine Consiliului Judeţean Dolj.
Câteva luni mai târziu, în iulie 1913, regele Carol I s-a reîntors la Craiova şi a fost găzduit la Palatul Jean Mihail. De asemenea, în 1915, regele Ferdinand a fost oaspetele Palatului. În fine, în 1943, palatul a găzduit marea expoziţie ‘Săptămâna Olteniei’, patronată de bunicul dumneavoastră regele Mihai I.
În acest Palat acum funcţionează Muzeul de Artă. Suntem proprietarii a şase opere de artă care îi aparţin marelui sculptor Constantin Brâncuşi, pe care dorim să le punem mai bine în valoare prin construirea, pe fonduri europene, a unui Centru Expoziţional dedicat lui Brâncuşi.
De asemenea, Consiliul Judeţean Dolj este proprietarul Casei Băniei, cea mai veche construcţie civilă din România, pe care înţeleg că o să o vizitaţi şi care sunt convins că o să vă placă. Eu vă lansez încă de pe acum invitaţia de a reveni la Craiova pentru a vedea şi alte lucruri frumoase pe care le avem, un centru universitar de excepţie cu oameni deosebiţi”, a declarat președintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS