17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIzolarea termică a blocurilor pe bani europeni, prea multă muncă pentru administratori

Izolarea termică a blocurilor pe bani europeni, prea multă muncă pentru administratori

Primăria Drobeta Turnu Severin vrea să izoleze termic anul acesta peste 200 de blocuri. Derulat pe bani europeni, proiectul bate pasul pe loc din lipsa documentaţiei. Deși derularea proiectului ar fi trebuit să aibă loc de la 1 ianuarie 2013, nici până în prezent nu a fost întocmită documentația necesară solicitării banilor de la Uniunea Europeană. Reprezentanții primăriei spun însă că totul se întâmplă din cauză că n-au apărut noile criterii pentru întocmirea documentaţiei.
Până la 31 decembrie 2012, proiectul de anvelopare a clădirilor locative se realiza cu sprijinul Guvernului României, care aloca aproximativ 50% din costurile lucrărilor de izolare. 30% din cheltuieli erau suportate de Primăria Drobeta Turnu Severin, iar 20% din costuri ar fi trebuit achitate de asociaţiile de proprietari, bani strânşi din cotizaţia fiecărui locatar. Începând cu 1 ianuarie 2013, fondurile pentru continuarea lucrărilor de anvelopare ar trebui să vină de la Uniunea Europeană. Însă nimeni nu ştie deocamdată care ar fi documentaţia pe care asociaţiile de proprietari trebuie să o depună pentru a beneficia de aceste fonduri.
„Până la 31 decembrie 2012, direct de proiectul de reabilitare termică a blocurilor răspundeau Direcţiile tehnice de urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul primăriei. Începând cu 1 ianuarie 2013, anveloparea blocurilor va fi făcută exclusiv pe fonduri europene. Asta înseamnă că de aceste proiecte se vor ocupa serviciile de integrare europeană din cadrul administraţiilor publice şi toate fondurile vor veni de la Uniunea Europeană. Ca atare, nici guvernanţii, nici autorităţile publice locale şi nici cetăţenii nu vor mai plăti nici un leu“, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Drobeta Turnu Severin, Gabi Niculescu.
Președinții asociaţiilor de proprietari din Drobeta Turnu Severin sunt de părere că anveloparea blocurilor pe fonduri europene nu este pentru oricine, și oricât de mult și-ar dori să strângă toată documentația, dosarele sunt foarte stufoase și sigur nu vor avea timp să le întocmească.
„Toţi ştim cum vin aceste fonduri de la Uniunea Europeană. Ai de aşteptat foarte mult timp şi, în plus, documentaţia pe care trebuie să o adunăm este destul de stufoasă. Era destul de greu şi înainte, pentru că ne puneau condiţii peste condiţii. Ba că structura de rezistenţă nu e sigură, ba că trebuie să mai facem nu ştiu ce pe la pereţii exteriori, ba că trebuie să refacem aleile din jurul blocului sau să reparăm totul la subsol. Acum poate şi Uniunea Europeană va cere garantarea lucrărilor“, a declarat administratorul unui bloc.
Reprezentanţii primăriei le recomandă preşedinţilor şi administratorilor de bloc să nu înceapă întocmirea documentaţiei necesare până când nu se vor primi criteriile pe baza cărora să se întocmească dosarele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS