21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorj: Autorităţile evaluează pagubele produse de inundaţii

Gorj: Autorităţile evaluează pagubele produse de inundaţii

O echipă de specialişti din cadrul Prefecturii Gorj s-a deplasat astăzi în comuna Roşia de Amaradia pentru a evalua pagubele produse de inundaţiile de săptămâna trecută. Cele mai grave probleme legate de infrastructură vizează drumul judeţean care străbate comuna. Pe unul din sensuri, acesta nu este practicabil, din cauză că pământul de sub asfalt a luat-o la vale, iar traversarea cu autoturismul reprezintă un lucru mai mult decât riscant. Astfel, Drumul Judeţean 675 C, care face legătura între Alimpeşti – Roşia de Amaradia – Bustuchin – Craiova, este păzit zi şi noapte de poliţie şi jandarmi. Şoseaua este afectată de o alunecare de teren pe o porţiune de câteva zeci de metri. Forţele de ordine veghează ca prin zona respectivă să nu treacă simultan două autoturisme, pentru ca şoseaua să nu se surpe.

Aşteaptă o decizie fermă

Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia, a declarat că aşteaptă ca specialiştii de la prefectură să ia o decizie fermă în privinţa Drumului Judeţean 675 C. Acesta are o importanţă deosebită, având în vedere că este una din legăturile dintre judeţul Gorj şi judeţul Dolj. O variantă ocolitoare a zonei care este afectată de alunecările de teren ar fi un drum ce trece prin cariera minieră din apropiere. „Avem un mal de pământ care blochează calea de acces către Biserica din satul Ruget, dar oamenii pot să ocolească prin apropiere. Cele mai grave probleme sunt însă la drumul Jjudeţean de sub care pământul se duce de la o zi la alta. Ploile nu se mai opresc şi lucrurile se complică. Eu nu mai pot să mai ţin zi şi noapte jandarmii şi poliţia locală să păzească drumul pentru a preveni o tragedie. Dacă trec prin zonă şoferi care nu ştiu problema riscă să cadă în râpa adâncă. O soluţie de moment ar fi restricţionarea circulaţiei pe un singur fir. Dar apa continuă să sape în pământul de sub şosea. Dacă îl închidem definitiv, avem o variantă ocolitore prin carieră, mai lungă cu doi kilometri, dar nu poţi să bagi drumul judeţean prin carieră. Aştept să vedem ce soluţii propun cei de la prefectură“, a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia. Peste 800 de familii riscă să rămână fără drumul principal de acces, dacă acesta va fi închis.

Pod cu probleme la Glogova

Autorităţile din Glogova cer şi ele ajutorul Prefecturii Gorj pentru fonduri guvernamentale. În urma inundaţiilor şi a viiturii, în această localitate au apărut probleme la piciorul unui pod care face legătura între centrul localităţii şi un sat în care îşi duc traiul peste o sută de familii. Primarul din Glogova, Gheorghe Alpredi, a declarat că piciorul podului are nevoie urgentă de reparaţii, iar în cazul producerii unei noi viituri, acesta ar putea ceda: „Suntem în curs de a efectua expertiza tehnică şi după aceea vom face demersurile pentru a fi alocate fonduri guvernamentale. Acum se circulă cu restricţie de 3,5 tone. Suntem atenţi să nu treacă alte maşini de tonaj mare. Dacă o nouă viitură va aduce buşteni şi va face un baraj la pod se poate întâmpla ce nu ne dorim. Veghem să nu se întâmple acest lucru. Podul face legătura cu un sat cu 113 gospodării“, a menţionat edilul Gheorghe Alpredi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS