13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudenţii Facultăţii de Ştiinţe Sociale continuă protestele

Studenţii Facultăţii de Ştiinţe Sociale continuă protestele

Studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Sociale din Craiova au continuat protestele şi ieri. Motivul pentru care nu au intrat la cursuri a fost lipsa unui răspuns argumentat din partea conducerii Universităţii. Au primit, în schimb, ordinea de zi de la şedinţa de Senat, desfăşurată pe 1 aprilie, în care se arăta că desfiinţarea facultăţii nu a figurat ca subiect de dezbatere, ci a intrat la rubrica diverse, fapt care i-a îndârjit şi mai mult pe cursanţi să-şi ducă acţiunea mai departe.

Nemulţumiţi de argumente, dar şi de atitudinea conducerii Universităţii din Craiova, studenţii Facultăţii de Ştiinţe Sociale au pus ieri pe băncile sălii de curs 464A pancarte pe care au scris cu litere de tipar „Ne-au ucis“ şi „Facultatea este a noastră“. Acestea au fost primele mesaje pe care le-au afișat ieri tinerii. În plus, reprezentaţii studenţilor care au participat la şedinţa cu prorectorul Gabriel Olteanu, pe tema protestului, au precizat că nu au primit un argument solid pentru care s-a desfiinţat facultatea. „Prorectorul Olteanu a venit să discute cu noi pentru că l-a desemnat conducerea Universităţii. Şi a fost total nepregătit. Nu a răspuns la nici una din întrebările pe care i le-am adresat. În plus, nu cunoştea situaţia facultăţii. A aflat de la noi că suntem a patra facultate pe universitate ca număr de studenţi, că e singura facultate care a avut bani pentru plata cu ora a profesorilor. A venit cu temele nefăcute. Şi a întrerupt brusc discuţia cu noi. I-a sunat telefonul şi a spus că trebuie să plece pentru că are un invitat“, le-a declarat studenţilor prezenţi unul dintre protestatari.

Imposibil să se apere în Senat

Fără un răspuns cu argumente, studenţii cer o întâlnire cu reprezentanţii Senatului, dar şi cu rectorul. În acest sens, au formulat un memoriu în care au scris că „pe ordinea de zi a Senatului nu a fost trecut pentru dezbatere subiectul desfiinţării. Cadrele didactice şi studenţii nu au beneficiat de o informare oficială pentru a se pregăti să apere cu documente şi argumente solide facultatea. Propunerea a fost trecută la rubrica diverse, la care de obicei se stabilesc subiecte pentru şedinţa următoare şi nicidecum o decizie atât de importantă. Solicităm astfel o întâlnire cu factorii de decizie şi cu rectorul Universităţii din Craiova pentru a avea argumente“. Tinerii sunt convinşi că măsura de mutare este una care vizează popularea noului sediu al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative (patru dintre specializările facultăţii desfiinţate trec la Facultatea de Drept,  în campusul de la Mecanică – n.r.) şi nu îşi doresc acest lucru, ci vor menţinerea unei Facultăţi de Ştiinţe Sociale.

Profesorii anunţă proteste

Cadrele didactice susţin punctul de vedere al studenţilor, printr-un comunicat de presă, formulat de Consiliul Facultăţii de Ştiinţe Sociale, care combate decizia Senatului Universităţii.
„Propunerea creează şi o barieră psihologică şi fragmentează trecerea de la curricula liceeală la cea universitară în ceea ce priveşte ştiinţele sociale, care până acum se găseau într-o continuitate firească. Cadrelor didactice nu li s-a acordat – deşi au cerut – dreptul de a-şi comunica punctul de vedere, dar şi de a primi o explicaţie pentru dezintegrarea Facultăţii de Ştiinţe Sociale. Drept urmare, domnul rector și președintele Senatului au fost invitați la dialog, metodă de comunicare considerată imperioasă pentru statul de drept“, se arată în comunicat.
Pentru a-şi face auzită vocea,  cadrele didactice au precizat că iau în calcul utilizarea tuturor formelor legale de protest. „Menţionăm şi că au fost încălcate articole din Carta Universităţii (www.ucv.ro), printre care: articolul 28, Îndatoriri fundamentale şi răspundere, aliniatul (2) care prevede «apărarea intereselor şi prestigiului Universităţii din Craiova»; articolul 29, Drepturile corpului profesoral, litera i) care prevede «dreptul de a se implica în rezolvarea problemelor departamentelor şi facultăţii din care fac parte» şi litera k) unde este enunţat «dreptul la audienţa eşalonului superior celui din care face parte». Corpul profesoral îşi exprimă încrederea în revenirea asupra deciziei şi în păstrarea integrităţii Facultăţii de Ştiinţe Sociale. Sperăm în rezolvarea acestui incident și intrarea urgentă în normalitate“, se mai arată în comunicatul Consiliului Facultăţii.

Universitatea pune decizia pe seama reorganizării

Ca reacţie la protestele studenţilor, dar şi la intenţia cadrelor didactice de a ataca decizia Senatului, Universitatea din Craiova a explicat, tot printr-un comunicat de presă, că „trece, începând din 2011, printr-un amplu proces de restructurare administrativă. În anul 2011, în Universitatea din Craiova, funcţionau 16 facultăţi şi prin reorganizare s-a ajuns la 11, fără ca studenţii să fie afectaţi. Recomandările tuturor agenţiilor de asigurare a calităţii, care au evaluat universitatea, au fost de a concentra  resursele umane. Acesta a fost şi sensul deciziei luate de Senatul universitar, de a reorganiza specializările coordonate de Facultatea de Ştiinţe Sociale (sociologie, ştiinţe politice, jurnalism, geografie şi asistenţa socială), conform actelor normative în vigoare (publicate în Monitorul Oficial. 525/30.VII.2012), care stabilesc Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare“. De altfel, conducerea Universităţii a specificat că „specializările existente vor funcţiona în continuare, de la un anumit moment, într-o altă structură administrativă, cu aceleaşi planuri de învăţământ, fără a fi afectaţi studenţii şi mult mai aproape de domeniile stabilite în nomenclator“.
Studenţii Facultăţii de Ştiinţe Sociale au anunţat că îşi continuă protestele. Astăzi, la ora 10.00, pregătesc un marş prin toată Universitatea, în care vor avea scoci lipit pe gură şi mesaje scrise pe pancarte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS