7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul pas spre privatizarea RAAN

Primul pas spre privatizarea RAAN

Primul pas spre privatizarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin a fost făcut, sau cel puţin asta reiese dintr-un memorandum avizat de premierul Victor Ponta şi trimis către conducerea regiei, exact cu o zi înainte de vizita în Mehedinţi, adică pe 27 martie. Memorandumul intitulat „Soluţii de reorganizare a activităţii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare“ trebuie pus în aplicare de noua conducere a regiei, însă printre soluţiile care se propun se are în vedere şi privatizarea Termo, care cel mai probabil va intra în Complexul Energetic Oltenia. În memorandumul adoptat în ultima şedinţă de guvern, se mai arată că din cauza lipsei de finanţare integrală a producţiei de apă grea, RAAN a întâmpinat dificultăţi în ceea ce priveşte plata furnizorilor, plata drepturilor salariale, plata ratelor şi dobânzilor la creditele bancare, plata biletelor la ordin, ajungând să înregistreze datorii colosale faţă de clienţi şi bugetul de stat şi local. Regia se confruntă în prezent cu o situaţie de blocaj financiar şi are conturile blocate.
După elaborarea programelor de reorganizare, regiile autonome, printre care şi RAAN Drobeta Turnu Severin, vor fi reorganizate ca şi societăţi comerciale. În vederea identificării soluţiilor pentru reorganizarea şi salvarea regiei de la faliment, a fost constituit un grup de lucru, sub coordonarea Ministerului Economiei, care va trebui să găsească metodele cele mai bune de reorganizare, astfel încât domeniul nuclear să continue şi activitatea să nu fie întreruptă. Una dintre măsurile regăsite în memorandum este preluarea, de către Complexul Energetic Oltenia, a patrimoniului Romag-Termo, prin darea în plată a bunurilor aferente sucursalei, pentru stingerea creanţelor pe care CEO le are de recuperat. Tot în memorandum este specificat şi faptul că nu se ştie deocamdată câtă apă grea va mai trebui să producă regia pentru modulele 3 şi 4 Cernavodă sau dacă va mai produce.
În timpul vizitei pe care premierul Victor Ponta a avut-o pe 28 martie în Mehedinţi, cu ocazia conferinţei judeţene pentru alegerea conducerii PSD Mehedinţi, acesta a spus că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare este „una dintre cele mai dificile probleme moştenite din trecut“, susţinând că în prezent „grija“ autorităţilor sunt angajaţii, care însă nu vor putea fi menţinuţi toţi la locurile de muncă. „Dacă s-ar fi luat măsuri de pregătire şi de restructurare încă din 2009, 2010, 2011, ar fi fost mai uşor. Acum trebuie să avem grijă de oameni. Sigur, n-o să se poată să rămână toţi acolo. Va fi o problemă pe care trebuie să o gestionăm, dar sunt foarte supărat pe cei care în 2009, 2010, 2011 şi 2012 n-au spus exact ce trebuie, că puteam să facem şi alte investiţii, puteam să facem o reorganizare care să salveze cât mai multe locuri de muncă“, a spus Victor Ponta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS