12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnghel îşi umflă porumbul în faţa Direcţiei Sanitar-Veterinare

Anghel îşi umflă porumbul în faţa Direcţiei Sanitar-Veterinare

Scandalul porumbului pentru export al lui Mihai Anghel, posibil contaminat cu aflatoxină, ia o nouă turnură. Patronul Cerealcom s-a hotărât să dea în judecată Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj, căreia îi cere daune de un milion de euro. În replică, directorul DSV Dolj, Andrei Butaru, susţine că Anghel refuză să plătească proba de laborator decisivă, care ar demonstra dacă porumbul este infestat sau nu.

Disputa dintre Mihai Anghel şi DSV a răbufnit la sfârşitul lunii trecute, atunci când reprezentanţii Direcţiei din Dolj au anunţat că au pus sub sechestru 11.000 de tone de porumb contaminat cu aflatoxină găsite într-un depozit al firmei Cerealcom, care aparţine omului de afaceri Mihai Anghel.
Andrei Butaru, directorul DSV Dolj, a declarat atunci că porumbul, care era destinat exportului, se găseşte într-un depozit de la Băileşti.
„Au fost prelevate probe din cantitatea respectivă de porumb, iar rezultatul la aflatoxină a ieşit pozitiv. A fost pus sechestru asigurător, iar proprietarul nu are voie să îl înstrăineze. Pentru moment, porumbul este ţinut în depozit până când proprietarul va face şi el propriile analize, pentru că este dreptul lui şi a cerut acest lucru. Luni sau marţi vor veni rezultatele şi atunci va fi nevoie de o a treia expertiză, iar dacă rezultatul este pozitiv, atunci proprietarul nu va mai avea voie să vândă porumbul. Eventual, îl poate duce la vreo fabrică de spirt“, a declarat Andrei Butaru.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Dolj a mai spus că porumbul provine din recolta de anul trecut şi că era destinat exportului, iar omul de afaceri ar fi spus autorităţilor că până acum nu a vândut nici o tonă din acel lot.
În replică, Mihai Anghel susținea atunci că porumbul din depozitul Cerealcom se încadrează consumului. „Avem analize făcute la toată producţia din depozitele noastre, efectuate de o societate foarte mare la nivel internaţional. Rezultatele au demonstrat că porumbul este bun pentru consum. În urma rezultatului dat de DSV Dolj, am solicitat o contraexpertiză la un laborator independent“, spunea Mihai Anghel.

Daţi milionul şi vă iert!

Ieri, patronul Cerealcom a anunţat că cere despăgubiri de un milion de euro de la DSV Dolj pe motiv că porumbul a fost sechestrat şi nu a putut să-l vândă. „Având în vedere situația creată, Cerealcom Dolj SA a depus, prin Casa de avocatură Mihălcescu&Asociații, o plângere prealabilă la DSVPSA Dolj. Am cerut revocarea procesului-verbal de constatare și a documentului de sechestru, precum și luarea tuturor măsurilor ce se impun pentru repararea prejudiciului produs societății noastre, adică acoperirea de îndată a prejudiciului de un milion de euro și publicarea de dezmințiri în mijloacele de comunicare în masă în care a fost difuzată dezinformarea, dar numai în aceleași condiții de publicare și răspândire“, se arată într-un comunicat de presă al Cerealcom, în care se mai spune că pagubele ar putea fi mult mai mari, deoarece mai mulţi arendatori intenţionează să-şi retragă terenul din asocierea cu firma lui Anghel.

Adevărul – în aşteptare

Potrivit spuselor directorului DSV Dolj, Andrei Butaru, când apare o astfel de suspiciune se fac trei analize din trei probe prelevate de DSV. Prima o face DSV, cea de-a doua, care se numeşte de opinie, o face firma sau persoana interesată, iar cea de-a treia, cea finală, numită proba de referinţă, o face tot DSV, dar pe banii firmei sau persoanei interesate. În cazul de faţă, prima probă a DSV a ieşit pozitivă, proba comandată de Mihai Anghel a ieşit negativă, iar cea de-a treia nu poate fi aflată, deoarece patronul Cerealcom refuză să o plătească şi nu poate fi desigilată. „S-a recoltat o probă medie în urma controlului efectuat la depozitul din Băileşti al SC Cerealcom. Aceasta s-a împărţit în trei: proba noastră, care a ieşit pozitivă la aflatoxină, proba de opinie şi proba de referinţă. Toate au avut sigiliul DSV. Domnul Anghel a ridicat proba de opinie şi ne-a adus un buletin în limba engleză, de la o firmă din Constanţa, SGS International, neacreditată RENAR. Noi am trimis proba de referinţă la Bucureşti.
În plus, domnul Anghel ne-a trimis o notificare printr-o casă de avocatură, prin care ne cerea daune de un milion de euro, pentru faptul că i-am pus sechestru pe cantitatea de 11.000 de tone de porumb şi că i-am stricat imaginea. Nu poate fi vorba de aşa ceva, noi nu am făcut altceva decât să ne facem datoria“, a spus Butaru. Buletinul de analiză a mostrei de porumb comandată de Mihai Anghel poartă ştampila firmei SGS România, o filială a firmei SGS International. Firma care este autorizată în România să facă astfel de analize este SGS România şi nu SGS International. Potrivit buletinului de analiză semnat şi datat în Bucureşti – 1 aprilie 2013, SGS International a lucrat pentru şi în numele filialei sale.

Anghel: Să-şi plătească singuri analiza

Contactat telefonic, patronul Cerealcom a spus că nu vrea să plătească proba finală şi că preferă ca instanţa să solicite efectuarea unei alte expertize. „DSV putea, cel mult, să ne dea o interdicție de comercializare pe un anumit segment de piață, pentru consumul uman sau pentru animale. Dar sunt atâtea alte zone, porumbul poate fi folosit pentru bioetanol, acolo nu mai contează dacă porumbul are aflatoxină“, a susținut Mihai Anghel. În procesul-verbal de sechestru, DSV Dolj a luat două măsuri după ce prima probă a ieşit pozitivă: a pus sechestru pe cele 11.000 de tone şi a interzis Cerealcom exact ceea ce cerea Mihai Anghel: să comercializeze şi să pună în consum uman sau pentru hrana animalelor toată cantitatea. Întrebat de ce cere daune de doar un milion de euro dacă porumbul sechestrat valorează triplu, Anghel a spus că a fost rezonabil. „Pierderile estimate sunt de un milion de euro. Am zis şi noi să fim rezonabili. După zeci de ani de activitate, acesta este un prejudiciu de imagine combinat cu un prejudiciu financiar“, a spus el. Întrebat de ce nu plăteşte proba de referinţă, Anghel a spus că nu vrea ca DSV să demonstreze că are dreptate pe banii lui. „De ce să o plătesc?! Nu ştiu unde scrie că trebuie să o plătesc eu. Eu am plătit analiza mea. De ce să demonstreze că au dreptate (DSV – n.r.) pe banii mei? Dacă ei vor să facă altă analiză, să o plătească!“, a spus Anghel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS