11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTerapie ABA pentru copiii cu autism, la Cârcea

Terapie ABA pentru copiii cu autism, la Cârcea

Părinții ai căror copii au fost diagnosticați cu autism au, începând de ieri, un centru privat de recuperare la Cârcea. Educatori specializați, kinetoterapeuți, logopezi sau psihologi vor evalua fiecare caz nou și, împreună cu familia, vor realiza un plan de intervenţie, pe termen mediu sau lung, în funcţie de nevoile fiecărui copil. „Nu există nici măcar o statistică la nivel de țară ca să ştim cu exactitate câți copii cu autism există în realitate. Știm că aceștia există, că sunt foarte mulți și că, fără programe de recuperare de la vârste fragede, pot rămâne fără șanse de reintegrare. Având experienţă cu Grădiniţa «Teddy Bear», unde rezultatele sunt de fiecare dată foarte bune, am făcut un studiu de piaţă şi ne-am gândit că un centru pentru recuperarea copilului autist este exact ceea ce lipseşte în zona noastră. Vrem să răspundem nevoilor tuturor părinţilor care au copii cu autism. Este primul centru de recuperare, de acest gen, din Oltenia, o zonă în care, din păcate, numărul specialiştilor este foarte mic, iar terapia este costisitoare şi puţini părinţi îşi permit să plătească pentru a face toate şedinţele. Eu am lucrat peste 10.000 de ore de terapie cu copiii cu autism și am reușit să am satisfacții extraordinare. Copii care păreau că nu au nici o șansă merg la grupa pregătitoare în învățământul de masă“, a spus Gabriela Predu, psiholog.  
Serviciile de recuperare sunt asigurate prin terapia ABA, PECS, logopedie şi kinetoterapie. Până în acest moment, la centrul de recuperare pentru copilul autist „Tedy Bear“ sunt înscrişi cinci copii. Florentina Gavrilă este din Coșoveni și este mama unui băiețel de 11 ani, diagnosticat cu autism. „La trei ani, copilul meu nu vorbea. Am mers cu el la medici, iar aceștia m-au asigurat că are doar o întârziere de vorbire, nimic mai mult. La cinci ani am aflat că are autism. Nici nu auzisem până atunci despre o astfel de boală, oamenii sunt în continuare neștiutori. Mulți mă întreabă, de exemplu, când le spun că e autist, dacă are probleme cu auzul. Nu știu ce presupune acest diagnostic. Am primit medicamente și așteptam ca acestea să facă minuni. Copilul nu zâmbea, nu zicea mama, nu știa cine suntem. Am început ore de terapie cu el, iar acum Adrian merge la școală, merge la petrecerile colegilor, s-a recuperat foarte mult“, a povestit femeia.
Centrul de recuperare are o capacitate de 30 de locuri, dispune de bucătarie proprie, săli de mese, cabinet de logopedie, cabinet de kinetoterapie şi cabinet psihologic, iar curtea are o suprafaţă de 250 de metri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS