10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGaţu: „Constructorii de săli nu consultă specialiştii în sport“

Gaţu: „Constructorii de săli nu consultă specialiştii în sport“

http:http://www.youtube.com/watch?v=WTd-vV2ug-M

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal a explicat că echipa Oltchim este „victima“ unor greşeli comise în România frecvent: cine construieşte săli de sport nu cere păreri avizate de la specialişti, iar ulterior arenele nu pot fi omologate să găzduiască competiţii de anvergură.

Vestea că echipa feminină de handbal Oltchim Râmnicu Vâlcea este nevoită să dispute meciul din semifinalele Ligii Campionilor, cu Gyor, la Bucureşti, în Sala Polivalentă, i-a întristat pe olteni. Vâlcenii doreau să le susţină pe Bulatovic şi pe celelalte fete în sala lor, „Traian“, iar craiovenii sperau că, odată cu redeschiderea Polivalentei, băileşteanca Ada Nechita şi celelalte „galactice“ vor înfrunta formaţia maghiară în Bănie.
Decizia de a nu se juca meciul la Vâlcea a fost luată de oficialii clubului din raţiuni economice, Polivalenta din Bucureşti având 5.200 de locuri, faţă de 3.100, cât are arena „Traian“ din Vâlcea. În ceea ce priveşte Polivalenta din Craiova, care are 4.200 de locuri, această variantă a picat pe motiv că nu are patru tribune.
Prezent vineri la Craiova, cu prilejul turneului internaţional de handbal feminin Trofeul Carpaţi, Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal (FRH), a spus că echipa Oltchim, care an de an luptă pentru câştigarea Ligii Campionilor, întâmpină mereu probleme în a-şi găsi o arenă unde să joace meciurile din fazele superioare (semifinale, finală).
Pe de o parte, nu sunt săli, iar pe de altă parte, cele care sunt construite deja nu îndeplinesc toate condiţiile pentru a găzdui evenimente sportive de cel mai înalt nivel. Vina o au cei care finanţează lucrările şi constructorii, care nu cer sfaturi de specialitate, conform spuselor lui Gaţu: „Este o chestiune mai veche care trenează. Constructorii de arene sportive şi cei care finanţează nu se consultă înainte cu specialiştii din domeniul respectiv, cum ar fi federaţiile sportive. La noi, cum este şi Sala Polivalentă din Craiova, s-a mers pe sisteme vechi, cu ziduri groase de beton, care ascund nişte lucrări pe care nu le poţi depista, iar la decont ştiţi cum se face. Aceste lucrări nu mai au viitor. În Europa se fac săli de 10.000 de locuri pe structuri metalice, cu tribune mobile. Dimineaţa poţi organiza evenimente sportive, apoi poţi trage tribunele şi organizezi spectacole. E nevoie de cinci oameni să faci acest lucru“.

Craiova poate juca, dar cu dispensă

Referindu-se la Sala Polivalentă din Craiova, şeful FRH a spus că este o „bijuterie“, dar că nu poate găzdui meciuri din semifinale, finala Ligii Campionilor, dar nici turnee finale de Campionat European şi Mondial, din cauză că nu are tribune în spatele porţii. Gaţu a lăsat să le înţeleagă că Federaţia Europeană de Handbal (EHF), deşi nu menţionează ferm în regulamentul general, nu agreează arenele care nu au patru tribune din cauza televiziunilor. „Este un regulament al Federaţiei Europene de Handbal, iar eu nu îl pot ataca. Ei cer ca sala să aibă tribune pe patru laturi. Una este să priveşti la televizor un meci în care vezi că după un atac al unui jucător, spectatorii din tribunele din spate se bucură sau se enervează după un gol şi alta este să vezi o jucătoare care atacă şi în faţa ei un zid gol. Oltchim a primit dispensă şi anul acesta să joace semifinala în Sala Sporturilor «Traian» din Vâlcea, deşi are tot două tribune, dar cei de la Vâlcea au ales să joace partida în Polivalenta din Bucureşti. Credeţi că dacă sala din Craiova ar fi fost acceptată, fetele de la Oltchim nu preferau să joace aici?“, a declarat Gaţu. Fostul mare handbalist a adăugat că, în cazul în care o echipă de handbal din Craiova ar ajunge în semifinale de competiţii europene, ar putea depune memoriu la EHF şi cel mai probabil ar obţine dispensă. „A obţinut HCM Constanţa dispensă acum doi ani, că avea probleme cu parchetul, anul acesta a obţinut Oltchim şi cred că, dacă Craiova ar reuşi asemenea performanţă la handbal, accederea în semifinală de cupă europeană, i s-ar accepta să joace acasă, în loc de Bucureşti. Dar mai bine, până atunci, poate se face aici o sală cu patru tribune“, a încheiat Gaţu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS