16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Vecini de coşmar

http:http://www.youtube.com/watch?v=C6gV7R8Fuwo
http:http://www.youtube.com/watch?v=xVmjH5AKMJ0

Conflictul mocneşte în cartierul Hipodrom – Romaneşti, unde românii şi romii nu mai au o convieţuire paşnică. Românii au reclamat la primărie gunoaiele, furturile şi manelele ascultate la maximum de vecinii lor romi. „Dacă ieşim să ne facem dreptate, iese război“, a spus unul dintre locuitori.

Strada Artileriei din cartierul craiovean Hipodrom – Romaneşti stă pe un butoi cu pulbere. Câmpul din spatele unităţii militare de la Făcăi s-a transformat în ultimii zece ani într-o zonă rezidenţială spre care s-au îndreptat toţi cei care tânjeau după liniştea unei case la marginea oraşului.
De la un timp însă, convieţuirea dintre români şi romi a fost perturbată de ritmurile de manele ascultate la maximum. Deranjaţi de vecinii romi, românii au făcut plângeri la poliţie şi primărie. „Am zis să nu ieşim să ne facem singuri dreptate, să mergem la cei abilitaţi. Că, dacă ieşim să ne facem dreptate, iese război“, spune S.D., unul dintre locuitori. Acesta ne-a explicat şi ce se întâmplă în cartier într-o zi obişnuită. „Vecinii noştri de etnie romă ascultă manele la maximum. Au boxe uriaşe, cu care deranjează pe toată lumea. Nu putem nici să stăm în casă din cauza zgomotului. În alte zile, organizează lupte de câini sau călăresc caii pe străzi“, spune acesta. Omul şi-a cumpărat teren în această zonă în 2003, când cartierul nu exista. „Erau doar câteva case aici, risipite peste tot. De la un timp însă, romii s-au înmulţit. Fură curent, jefuiesc casele vecinilor“, a mai spus acesta. „Mie mi-au spart casa şi au furat un malaxor şi un generator de curent. De la vecini s-au furat fier şi cabluri electrice, iar un magazin a fost spart şi s-a furat marfa“, a precizat C.D., un alt locuitor al zonei.

În audienţă la primărie

Marţi dimineaţă, reprezentanţii cetăţenilor nemulţumiţi au mers la primărie, unde au stat de vorbă cu city-managerul Gheorghe Nedelescu. „Romii fură energie electrică din reţeaua de iluminat public. Am sesizat acest lucru către compania Luxten. De asemenea, sunt conectaţi ilegal la reţeaua de apă, iar gunoaiele le depozitează lângă stradă. Sunt acolo deşeuri menajere, dar şi cadavre de animale pe care se bat câinii. Muzica este la cote insuportabile în fiecare zi. Am chemat poliţia, care le-a aplicat amenzi pentru tulburarea liniştii publice, însă fără rezultat“, a explicat acelaşi C.D. „Dacă apar probleme, vă rog să folosiţi de fiecare dată Telefonul Cetăţeanului – 0251/984 şi o echipă se va deplasa în zonă pentru a da amenzi. De asemenea, constituim o echipă mixtă la nivel de primărie pentru a merge pe teren şi a vedea dacă se respectă legea“, a spus Nedelescu. Potrivit unui răspuns al primăriei, din cauza furturilor repetate de energie electrică, compania Luxten a deconectat temporar reţeaua de iluminat public de pe strada respectivă. „Stăm în semiîntuneric, dar casele vecinilor noştri romi tot au curent Şi muzica merge la maximum“, a mai spus acelaşi C.D.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS