34.4 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePresa spaniolă: Maduro preia puterea în Venezuela pentru a asigura chavismul

Presa spaniolă: Maduro preia puterea în Venezuela pentru a asigura chavismul

După moartea preşedintelui venezuelean Hugo Chávez, vicepreşedintele Nicolas Maduro preia frâiele puterii pentru a asigura viitorul chavismului, scriu azi cele mai importante cotidiene spaniole, potrivit Agerpres. Cu imagini din Venezuela, unde mii de oameni îl veghează pe Chávez şi i-au condus sicriul până la Academia Militară, presa spaniolă observă că adepţii acestuia se agaţă de putere, îndepărtează orice fel de opoziţie, iar armata îi sprijină.

Maduro preia puterea pentru a încerca să asigure viitorul chavismului, remarcă El Pais, după ce vicepreşedintele venezuelean a ajuns la conducerea ţării până la organizarea alegerilor. Cotidianul spaniol mai arată şi că, oricare ar fi succesorul lui Chávez, el se va confrunta cu o economie aflată într-o criză profundă.

Cotidianul El Mundo consideră că vegherea lui Hugo Chávez este primul act al campaniei electorale. De asemenea, acesta observă că în Cuba începe o perioadă de nesiguranţă, în urma pierderii unui aliat vital, în vreme ce în Venezuela, Henrique Capriles a anunţat că va conduce din nou opoziţia.

Chavismul se predă cultului personalităţii, arată cotidianul ABC cum se caracterizează situaţia, după moartea lui Hugo Chávez. În plus, mai scrie cotidianul citat, Maduro l-a îndepărtat deja pe preşedintele parlamentului, Diosdado Cabello – care ar fi trebuit să asigure preşedinţia interimară – pentru a controla Venezuela.

La Razon consideră că Maduro dă lovitura doliului, întrucât vicepreşedintele se agaţă de putere, în vreme ce opoziţia scoate în evidenţă diviziunea din cadrul guvernului. În tot acest timp, mai consemnează cotidianul citat, o maree roşie îşi ia rămas bun de la Chávez, care ar putea fi îmbălsămat şi îngropat în Panteonul naţional din Venezuela, unde se află şi rămăşiţele pământeşti ale lui Simón Bolívar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS