13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAderarea României la Schengen figurează pe agenda Consiliului JAI doar ca discuţie

Aderarea României la Schengen figurează pe agenda Consiliului JAI doar ca discuţie

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen figurează pe agenda reuniunii de azi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) ca discuţie privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen, informează Agerpres. Proiectul anterior al ordinii de zi prevedea o decizie, dar acesta a fost modificat ieri, după ce a devenit evident că nu există un consens în rândul statelor membre privind o eventuală extindere a spaţiului de liberă circulaţie.

Conform unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene privind subiectele de pe agenda reuniunii JAI de azi, „Consiliul va avea o discuţie privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România”.
Anterior, surse din cadrul preşedinţiei irlandeze a Consiliului UE au precizat că subiectul a suscitat „discuţii considerabile între statele membre în Comitetul Mixt şi în COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi) în ultimele câteva săptămâni”.

Până ieri, subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen a figurat temporar ca decizie, ceea ce înseamna că, în Consiliul JAI, România şi Bulgaria ar fi putut solicita preşedinţie irlandeze a Consiliului UE să se supună la vot aderarea la Schengen. Potrivit preşedinţiei irlandeze, chestiunea lipsei de consens privind aderarea României şi Bulgariei la zona liberă de circulaţie este o problemă politică, nu tehnică. Extinderea spaţiului Schengen trebuie să fie aprobată în unanimitate în Consiliul JAI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS