26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAchiziţiile centralizate din sistemul sanitar, agreate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Achiziţiile centralizate din sistemul sanitar, agreate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), Raed Arafat, a precizat că una dintre concluziile experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care au venit să sprijine autorităţile române în realizarea achiziţiilor centralizate, a fost că această modalitate de licitaţie publică răspunde nevoilor din sistemul sanitar. Arafat a mai menţionat, conform Agerpres, că un alt domeniu în care pot fi făcute schimbări, potrivit OMS, este cel al fragmentării achiziţiilor, care face ca furnizorii să deţină puterea, la care se adaugă faptul că nu se folosesc tehnici sofisticate de previzionare a nevoilor. Dificultatea ar fi însă bugetul, care este anunţat în momente diferite, „ceea ce complică munca de control a stocurilor, în timp ce amânarea plăţilor ar crea o nemulţumire printre furnizori”.

„Achiziţia descentralizată menţine cantităţile mici şi preţurile mari şi exclude posibilitatea unei analize aprofundate de către experţi a pieţei şi realizarea unei analize cost/beneficiu. În schimb, achiziţia centralizată maximizează puterea cumpărătorului, îmbunătăţeşte semnificativ transparenţa şi posibilitatea supravegherii unui număr mai mic de contracte. Acest tip de achiziţie presupune o expertiză mai bună pentru program, reduce volumul de muncă de achiziţii la nivelul spitalului şi menţine, în acelaşi timp, utilizarea experienţei şi expertizei existente, lista de medicamente poate fi adusă la zi permanent cu medicamente cost-eficiente”, a explicat secretarul de stat, care crede că prin introducerea achiziţiilor centralizate avantajul imediat va fi scăderea semnificativă a preţurilor. „Achiziţia centralizată va permite o analiză mai bună de către experţi la fiecare grup de bunuri cumpărate cu rezultate mai bune pentru sănătatea pacienţilor”, a mai spus Arafat, conform Agerpres.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a menţionat că au fost analizate zece spitale care au făcut achiziţii la preţuri mai mici şi alte zece care au cumpărat mai scump. „La seringi, de pildă, preţurile variază de la 0,15 lei în medie pentru un spital la 1,77 lei la altul; la mănuşi chirurgicale sterile diferenţa este de la 0,14 lei la 7,72 lei şi la sonde pentru intubat diferenţa este de la 0,24 lei la 85-100 de lei chiar”, sunt exemplele oferite de Raed Arafat. Acesta susţine că prin achiziţii centralizate se va face o standardizare mai bună a tratamentelor cost-eficiente, vor spori datele existente privind achiziţiile, stocul de rezervă la nivel central, vor fi mai mulţi furnizori pentru produse esenţiale, distribuţia fondurilor se va putea realiza predictibil, iar plăţile vor fi prompte.

Noul sistem ar trebui să intre în funcţiune pentru medicamente şi materiale sanitare de la 1 iulie, iar pentru aparatură pe parcursul anului. Până la această dată, spitalele pot să facă achiziţiile ca şi până acum, urmând ca de la 1 iulie să le facă potrivit noilor reglementări. La fiecare unitate medicală va fi trimisă lista pentru estimările de consum, în sistemul achiziţiilor centralizate intrând şi spitalele care sunt în subordinea autorităţilor locale.

Raed Arafat a mai precizat că, pentru început, pentru achiziţiile centralizate s-au ales medicamentele pentru TBC, HIV/SIDA, cele utilizate în terapie intensivă şi urgenţe, iar economiile care vor fi realizate vor fi reinvestite, permiţând astfel accesul unui număr mai mare de pacienţi la tratamente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS