17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia va efectua de mâine testări ADN ale alimentelor care conţin carne de vită

România va efectua de mâine testări ADN ale alimentelor care conţin carne de vită

Comisia Europeană (CE) a recomandat României să efectueze, începând din 1 martie, 100 de prelevări de probe pentru determinarea ADN-ului de cal în alimentele destinate comercializării care conţin carne de vită sau sunt etichetate ca având în compoziţie carne de vită, informează Agerpres.ro citând un comunicat al Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Tipurile de produse alimentare din care se vor preleva probe sunt carne tocată, carne preparată (mici, pastă de mititei), produse din carne şi produse compuse conţinând carne de vită, fierte sau afumate, produse din carne gătite pe bază de carne tocată, produse compuse pe bază de foietaj si carne tocată etc. din producţia internă, din schimburi intracomunitare sau importuri. Probele se vor preleva din produse de la carmangerii, restaurante, cantine, unităţi de catering, patiserii, fast-food-uri, unităţi tip supermarket, hipermarket etc. Aceste controale au drept scop verificarea alimentelor care sunt declarate ca fiind sau conţinând carne de vită în scopul identificării eventualelor substituiri cu carnea de cal, precizează comunicatul citat.

La data de 15 februarie, la Bruxelles, a avut loc Comitetul Permanent pentru Siguranţa Lanţului Alimentar şi Sănătate Animală, care a avut drept subiect evenimentele referitoare la substituţia cărnii de vită cu cea de cal. În urma acestei reuniuni, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene Recomandarea Comisiei nr. 99/2013/EU, referitoare la planul de control coordonat privind stabilirea prevalenţei practicilor frauduloase în etichetarea anumitor alimente. Potrivit prevederilor acestui document, este necesar ca, începând cu data de 1 martie 2013, statele membre să efectueze o serie de controale oficiale în vederea determinării ADN-ului de cal, în alimentele destinate comercializării care conţin carne de vită sau etichetate ca având în compoziţie carne de vită şi pentru decelarea prezenţei reziduurilor de fenilbutazonă în carnea de cal. În ceea ce priveşte detectarea reziduurilor de fenilbutazonă, recomandarea Comisiei este de a se preleva o probă de carne de cal la 50 tone. România va trebui să efectueze 168 de probe, care vor fi recoltate din abatoare şi unităţi de tranşare independente, începând tot cu data de 1 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS