22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria vrea să reabiliteze termic toate blocurile până în 2016

Primăria vrea să reabiliteze termic toate blocurile până în 2016

Edilii din Târgu Jiu şi-au propus să reabiliteze termic toate blocurile din municipiu care au fost construite în perioada 1950 – 1990. Foarte puţine blocuri au fost ridicate după 1990, majoritatea fiind cele construite prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. În Târgu Jiu, există în prezent peste 520 de blocuri. Doar câteva zeci dintre acestea au beneficiat de lucrări de reabilitare termică, atât prin intermediul programului guvernamental prin care a fost asigurată cofinanţarea, cât şi lucrări realizate de către proprietari, individual, sau de către asociaţiile de proprietari care au încheiat contracte cu firmele de construcţii. În acest an, programul de reabilitare termică a blocurilor din Târgu Jiu cuprinde peste 100 de imobile, peste 70% din acestea urmând să fie incluse în programul european de finanţare, care asigură fonduri nerambursabile în proporție de 60%. Diferenţa de 40% este împărţită între primărie şi asociaţiile de proprietari.

Aşteaptă sprijin guvernamental

Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a declarat că pentru a finaliza de reabilitat termic toate blocurile din oraş este nevoie de susţinere guvernamentală. Municipalitatea intenționează să acceseze atât fonduri prin intermediul programului guvernamental de reabilitare termică a locuinţelor, cât şi fonduri nerambursabile, unde contribuţia asociaţiilor de proprietari este mai mică, în funcţie şi de veniturile proprietarilor de apartamente şi de garsoniere. „Avem un program de modernizare atât a blocurilor, cât şi a unor obiective din municipiu. Este vorba de Piaţa 9 Mai, unde vrem să realizăm acea construcţie de închidere. De asemenea, dorim să modernizăm în acest an şi sectorul de textile din aceeaşi piaţă. La Târgul de haine vechi vor continua modernizările în condiţiile în care vom realiza un parteneriat cu SC COMB Gorj şi astfel nu se va mai ridica problema mutării târgului în altă locaţie, aşa cum s-a tot discutat. Scopul nostru este ca din acest an să începem programul de reabilitare masivă din punct de vedere termic a blocurilor din municipiu. Dorinţa mea este ca până în 2016 aproape toate blocurile din Târgu Jiu să fie reabilitate termic. Pentru a face acest lucru avem nevoie de un important sprijin guvernamental“, a declarat Florin Cârciumaru, edilul municipiului Târgu Jiu.

Ezită să îşi declare veniturile  

Cea mai avantajoasă formulă de reabilitare termică a blocurilor pentru proprietari este programul european. Cofinanţarea este de 60%, iar restul de 40% este împărţit între asociaţii şi primărie. Condiţia este ca proprietarii să îşi declare veniturile pentru a putea fi stabilită de către Direcţia Publică de Venituri cota pe care o vor avea de suportat locatarii, adică între un minimum de 15% din finanţare şi un maximum de 30%. Asociaţiile de proprietari vor achita o contribuţie de doar 10%, în condiţiile în care peste 50% dintre proprietari au fiecare venituri lunare sub 150 de euro. Un venit sub 350 de euro pe membru de familie înseamnă o cotă de 20% pentru asociaţie, iar un venit sub 500 de euro, o contribuţie de 30%, primăria urmând să suporte 10% din valoarea finanţării. În condiţiile în care nu îşi vor declara veniturile, proprietarii nu vor mai putea beneficia de fonduri europene pentru reabilitarea blocurilor. În prezent, târgujienii sunt reticenţi în a-şi declara veniturile, iar dosarele depuse pentru finanţare riscă să nu primească punctajele necesare. Prin intermediul programului guvernamental, statul asigură o finanţare de 50%, primăria de 30%, iar diferenţa este asigurată de asociaţiile de proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS