25 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacturi între 11 şi 800 de lei la căldură

Facturi între 11 şi 800 de lei la căldură

Craiovenii au consumat mai multă căldură în luna ianuarie a acestui an decât în luna decembrie 2012. Există facturi care înregistrează valori extreme, cum ar fi cea a unui apartament din Valea Roşie, al cărui consum de căldură a fost facturat cu doar 11 lei, în timp ce unii proprietari din Craioviţa Nouă şi 1 Mai au de plată la căldură facturi de 700-800 de lei. „Facturile pentru luna ianuarie au înregistrat o creştere faţă de luna anterioară. Putem spune că, în medie, există pentru fiecare bloc o creştere a consumului cu cinci gigacalorii“, a spus directorul SC Termo Craiova SRL, Nicolae Degeratu.
Cei mai avantajaţi în această iarnă, implicit şi în luna ianuarie, au fost craiovenii care au încheiat contracte individuale direct cu furnizorul de căldură, aici fiind vorba de proprietarii din blocul 201E din Craioviţa Nouă şi blocul 9 din Corniţoiu. Locatarii au plătit ce au consumat şi, în plus, au avut posibilitate să-şi restricţioneze consumul după cum îi ţine buzunarul. De exemplu, un apartament cu trei camere din blocul 201E a consumat în luna ianuarie 1,34 gigacalorii şi a plătit pentu energia termică consumată 454 de lei, din care se scade ajutorul pentru încălzirea locuinţei. În situaţia în care proprietarul unui apartament cu aceeaşi suprafaţă a consumat doar 0,8 gigacalorii şi factura a fost mult mai mică, adică 182 lei pentru căldura şi încălzirea apei în luna ianuarie. „Cei care au încheiate contracte cu noi primesc factura individual. Consumul şi valorile costurilor prezintă particularităţi de la un apartament la altul. De exemplu, un apartament cu două camere din blocul 9 Corniţoiu a plătit pentru cele 1,19 gigacalorii consumate pentr căldură şi cele 0,39 gigacalorii consumate pentru încălzirea apei 349 de lei. Un apartament cu trei camere din blocul 201 E Craioviţa Nouă are un consum de 1,09 gigacalorii consumate pentru încălzirea locuinţei şi 0,43 gigacalorii pentru încălzirea apei. Este facturat cu 195 de lei, plus 46 de lei TVA, respectiv 76,6 lei, plus 18,4 lei TVA. Aici este clar şi consumul, şi costul. Trebuie precizat că din aceste valori se scad ajutoarele de încălzire, în realitate valoarea facturii fiind mult mai mică. Nu ştiu ce se întâmplă în cazul celorlalte facturi, cum sunt ele repartizate în cadrul asociaţiilor de proprietari“, a precizat Nicolae Degeratu, directorul Termo Craiova.

Facturi mici, facturi mari

Faptul că în luna ianuarie consumul de căldură a fost mai mare comparativ cu luna decembrie a anului trecut îl confirmă şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. „Din facturi reiese că sunt diferenţe de câteva gigacalorii pe bloc faţă de luna decembrie 2012. Creşterea este cu două-trei până la cinci gigacalorii. Diferenţe mari sunt la apartamentele cu repartitoare. De exemplu, la Asociaţia C2-C5 Putnei, unde sunt, cei drept, camere de cămin şi unde sunt repartitoare, avem proprietari care au un consum în valoare de 11 lei. Aici este clar că a ţinut repartitorul închis şi plata este numai pentru părţile comune. Putem vorbi însă şi de extreme, şi aici mă refer la blocuri din Craioviţa Nouă, unde proprietarii au plătit facturi la căldură şi de 700-800 de lei“, a arătat Alina Mora, reprezentanta unei firme de administrare imobile.
Apartamentele contorizate au avut şi în luna ianuarie facturi mai mici la căldură faţă de proprietarii care plătesc la pauşal. Proprietarii acestor apartamente au avut posibilitatea ca în zilele mai călduroase să-şi regleze temperatura din apartamente şi, implicit, consumul. Astfel un apartament cu două camere, fără repartitor, plăteşte pentru căldura din ianuarie 304 lei, iar unul cu trei camere – 360 de lei. Costul este mai scăzut la apartamentele cu repartitoare: pentru două camere factura este 128 de lei, iar la trei camere – 243 de lei (la Asociaţia 7 din cartierul 1 Mai). Aceeaşi situaţie este şi la Asociaţia 21 Gorunului, Craioviţa Nouă. Un apartament cu două camere, fără repartitoare, plăteşte pentru căldura din ianuarie 230 de lei, în timp ce un apartament cu repartitoare plăteşte 200 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS