20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎntrevedere Valeriu Zgonea cu ambasadorul Republicii Turcia în România

Întrevedere Valeriu Zgonea cu ambasadorul Republicii Turcia în România

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut, astăzi, o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Turcia în România, Excelenţa Sa Omur Şolendil.
În cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au subliniat dinamica relaţiilor bilaterale, ridicate la nivel de Parteneriat Strategic în decembrie 2011.
Cooperarea interparlamentară a dobândit noi valenţe în contextul negocierilor în derulare ale Ankarei cu Bruxelles-ul şi al sprijinului pe care România îl acordă aderării acesteia ca membru cu drepturi depline în UE, a menţionat Preşedintele Camerei Deputaţilor.
„Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi al 5-lea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale ţării noastre. Relaţiile Uniunii Europene cu Turcia ar trebui resetate, în condiţiile în care rolul Turciei în politica europeană devine neaşteptat de important pentru întreaga regiune. Europa a început să vadă că Turcia nu mai este o ţară emergentă, ci o putere europeană solidă. Turcia are o economie puternică şi o poziţie marcantă pe scena internaţională. România sprijină o politică a uşilor deschise pentru statele care au voinţa şi capacitatea de a îndeplini criteriile de aderare la Uniunea Europeană. România susţine demersurile Turciei de integrare europeană, urmărind, totodată, îndeplinirea de către aceasta a criteriilor de aderare convenite”, a declarat Valeriu Zgonea.
La rândul său, Ambasadorul Republicii Turcia în România şi-a exprimat aprecierea pentru nivelul relaţiilor bilaterale dintre cele două state şi pentru politicile publice ale ţării noastre privind minorităţile naţionale. „Apreciez în mod deosebit modul în care România tratează problematica minorităţilor. Integrarea minorităţii turce din Dobrogrea este un model pentru politicile în domeniu”, a precizat Excelenţa Sa Omur Şolendil.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a evidenţiat importanţa dezvoltării, în continuare, a dialogului bilateral parlamentar şi a intensificării schimburilor economice şi a investiţiilor reciproce.
În acest context se înscrie şi invitaţia adresată de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, domnului Cemil Çiçek, preşedintele Marii Adunări Naţionale a Republicii Turcia, de a efectua o vizită oficială în România, invitaţie acceptată de omologul turc. Vizita oficială va avea loc în cursul lunii iunie 2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS