14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisie pentru includerea Ansamblului „Brâncuşi“ pe Lista UNESCO

Comisie pentru includerea Ansamblului „Brâncuşi“ pe Lista UNESCO

Ministerul Culturii a înfiinţat Comisia care se va ocupa de realizarea documentaţiei pentru ca Ansamblul „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu să fie inclus pe Lista patrimoniului mondial  protejat de UNESCO. Iniţial,  Comisia care va colabora cu Primăria Târgu Jiu ar fi trebuit să fie înfiinţată în luna noiembrie a acestui an, însă oficialii ministerului au decis să urgenteze toate demersurile, astfel încât, până la sfârşitul acestui an, să poată fi depus dosarul pentru a putea fi analizat de către specialiştii UNESCO din Paris. Atât Ministerul Culturii, cât şi autorităţile locale din Târgu Jiu şi-au propus ca până în 2015 operele realizate de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu să fie incluse pe Lista patrimoniului UNESCO. În condiţiile în care Comisia de realizare a dosarului a fost constituită mult mai repede, sunt şanse ca documentaţia să intre mai repede în atenţia UNESCO.

Dosar consistent

Potrivit Adinei Andriţoiu, directoarea Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, autorităţile locale trebuie să depună cele mai multe documente la dosar. „Am primit o adresă din partea Institutului Naţional al Patrimoniului în care ne-a fost comunicat faptul că a fost înfiinţată comisia care va lucra la dosarul pentru UNESCO. Ne-a fost cerut deja Planul de Urbanism Zonal. Mai sunt şi alte documente pe care autoritatea locală trebuie să le pună la dispoziţie. Fiecare operă va avea practic propriul dosar cu date tehnice şi de altă natură. Vom merge săptămâna viitoare la Bucureşti pentru a stabili un calendar al şedinţelor de lucru. Eu sper ca această urgentare a demersurilor să aducă mai aproape data la care Ansamblul de la Târgu Jiu va intra pe Lista patrimoniului UNESCO. Ar fi trebuit să fie acolo de mult timp, mai ales că se începuse ceva în acest sens chiar din 1991, dar nu s-a mai făcut nimic“, a precizat Adina Andriţoiu, şefa Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu.

ICR promovează imaginea lui Brâncuşi

La rândul său, Centrul de la Târgu Jiu al Institutului Cultural Român  şi-a propus în acest an o agendă prin intermediul căreia să promoveze imaginea operelor lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu în lume. Centrul va acorda chiar o Bursă „Brâncuşi“ unui student străin care va petrece o lună la Târgu Jiu. „Ne ocupăm de promovarea personalităţilor consacrate şi validate. Constantin Brâncuşi reprezintă una din preocupările de bază. Vom organiza în acest an o expoziţie de fotografie la Paris cu imagini din Gorj şi cu operele din Gorj. Probabil, la Atelierul «Brâncuşi» va fi editată şi o revistă bilingvă Acasă la Brâncuşi, pe care vrem să o punem şi la dispoziţia Atelierului din Paris. În planurile noastre se mai află şi organizarea unei şcoli de vară în Gorj pentru studenţi străini la artă, arhitectură şi alte specializări“, a declarat Marinela Pârvulescu, directorul adjunct al Centrului Institutului Cultural Român de la Târgu Jiu.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS