22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCioloş: Energia României ar trebui concentrată pe pregătirea absorbţiei banilor din 2014-2020

Cioloş: Energia României ar trebui concentrată pe pregătirea absorbţiei banilor din 2014-2020

Comisarul european Dacian Cioloş a declarat că România a obţinut la negocierea bugetului UE pentru 2014-2020 o alocare mai mare faţă de cea actuală, iar energiile ar trebui să se concentreze pe absorbţia acestor bani, nu pe analiza dacă s-ar fi putut câştiga sau pierde mai mult în negocieri.
„Per global, România a câştigat faţă de perioada bugetară actuală, România a câştigat mai mult şi eu cred că tocmai acum obiectivul este, dincolo de analiza ce a câştigat şi ce a pierdut sau dacă ar fi putut câştiga sau pierde mai mult, pregătirea absorbţiei acestor bani pe care România i-a avut“, a afirmat Cioloş, într-o conferinţă de presă la finalul vizitei făcute în aceste zile la Bucureşti.
De asemenea, Cioloş a arătat că România a avut o alocare importantă şi pentru perioada bugetară actuală, 2007-2013, însă are probleme cu absorbţia.
„Cred că acolo ar trebui să se concentreze energia, cum să ne pregătim sau cum să se pregătească România pentru a absorbi banii pe care i-a primit deja prin această alocare“, a adăugat el.
Totodată, oficialul european a refuzat să comenteze în parte cifrele care i-au revenit României, arătând că „preşedintele Traian Băsescu este cel mai în măsură să le prezinte“, deoarece el a participat la negociere.
Întrebat dacă este realist obiectivul ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici, de a atinge o rată de absorbţie pe fonduri structurale de peste 50% la finalul 2013, având în vedere că nivelul actual este de 11,47%, Cioloş a arătat că „va fi foarte greu“.
„Nu am cum să comentez ambiţiile domnului ministru, eu sper să meargă chiar mai departe de 50%, chiar dacă, trebuie să recunosc, va fi foarte greu dată fiind situaţia de la care se pleacă. (…) Dar, faptul că până acum a fost redus, nu înseamnă că nu ar putea să crească de aici înainte“, a spus Cioloş.
El a arătat că gradul de angajare pe fondurile structurale din perioada 2007-2013 este „ridicat“, contractele pentru proiecte fiind încheiate, problemele fiind în execuţia acestora şi clarificarea problemelor existente la nivelul autorităţilor de management.
Comisarul european a arătat şi că procedurile birocratice în absorbţia fondurilor europene sunt printre cele mai complexe în România şi că se poate face o „legătură directă şi între birocraţie şi gradul de absorbţie, chiar dacă nu este determinat numai de birocraţie“. El a spus că „simplificări serioase“ se pot face mai ales în „relaţiile interinstituţionale“, nu neapărat pe palierul autoritate de management – beneficiar.
Cioloş a mai arătat că a discutat cu oficialii români cu care s-a întâlnit despre pregătirea cadrului naţional şi a acordului de parteneriat cu Comisia Europeană pentru exerciţiul 2014-2020, arătând că România trebuie să finalizeze aceste lucruri în următoarele luni.
Bugetul UE pentru perioada 2007-2013 a fost de 994 de miliarde. Bugetul 2014-2020 este de 960 de miliarde. Este prima dată în istoria UE când bugetul scade. „În aceste condiţii, faptul că România reuşeşte o creştere de 18% este un lucru foarte bun şi este şi cel mai important procentaj de creştere dintre toate cele 28 de state“, a precizat Traian Băsescu.
Marius Frăţilă – Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS