13.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMADR: Implicarea unităţilor româneşti în scandalul cărnii de cal se va cunoaşte în cursul zilei de luni

MADR: Implicarea unităţilor româneşti în scandalul cărnii de cal se va cunoaşte în cursul zilei de luni

Gradul de implicare al unităţilor româneşti în scandalul privind fraudarea prin substituţie a cărnii de vită cu cea de cal se va cunoaşte în cursul zilei de mâine, prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franţa, a anunţat astăzi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat remis Agerpres. „Cel mai probabil, în cursul zilei de luni, prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franţa, vom avea informaţii suplimentare de natură să clarifice gradul de implicare al unităţilor româneşti. Până la acest moment nu s-au primit date suplimentare prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă al Comisiei Europene sau de la serviciile veterinare din Franţa de natură să aducă clarificări asupra gradului de implicare a celor două unităţi din România”, se menţionează în comunicatul MADR.

Deşi ancheta demarată sâmbătă de autorităţile specializate din România este în continuare în derulare datorită volumului mare şi complexităţii documentelor referitoare la asigurarea trasabilităţii, una dintre unităţi este exclusă deoarece a livrat numai carne de cal pe piaţa Uniunii Europene.

„Pentru cea de-a doua unitate în momentul de faţă se verifică listele de trasabilitate cu locurile de descărcare şi documentele aferente, ancheta nefiind încă finalizată din cauza volumului mare de activitate al acestei unităţi precum şi din lipsa elementelor de identificare solicitate autorităţilor franceze”, precizează sursa citată.

Ministerul Agriculturii reiterează că nu este vorba de o alertă europeană ca urmare a unui potenţial pericol cu implicaţii asupra siguranţei alimentare, de natură să pună în pericol sănătatea publică, ci de o notificare privind fraudarea prin substituie a cărnii de vită cu cea de cal.

Agenţia Britanică pentru Siguranţă Alimentară (FSA) a anunţat joi că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conţină carne de vită, conţinea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel. Preşedintele companiei franceze Comigel, Erick Lehagre, a anunţat că produsul, respectiv carnea de cal folosită în lasagna considerată de vită, provenea de la un producător român. De asemenea, grupul agroalimentar suedez Findus a acuzat ieri furnizorul de carne pentru lasagna, societatea franceză Spanghero, că a livrat carne de cal din România cu menţiunea „carne de vită”. Totodată, grupul Findus a calificat drept „puţin probabil” ca prezenţa în cantitate mare a cărnii de cal în produsul inscripţionat „lasagna de vită”, vândut în Marea Britanie, să fie accidentală.

‘Primele rezultate ale anchetei interne a Findus UK (filiala britanică a Findus – n.red.) sugerează că această contaminare a lasagnei de vită nu a fost accidentală”, a anunţat Findus într-un comunicat, precizând că se informează cu privire la procedurile judiciare pe care le-ar putea declanşa împotriva furnizorilor săi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS