19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Rusia… în roz

Politicienii ruşi lucrează la un proiect de lege care urmează să impună ziarelor şi televiziunilor să dea un număr redus de ştiri negative, relatează lettera43.it. Noul proiect de lege, care are drept obiectiv „protejarea psihicului populaţiei“, prevede o limită de 30 la sută de ştiri negative în ziare şi la jurnalele de ştiri. Nici măcar celebrul George Orwell în a sa „Fermă a animalelor“, faimoasa satiră sub forma unei fabule a revoluției comuniste din Rusia, nu a avut o imaginaţie atât de bogată pentru a justifica dorinţa politicienilor ruşi de a controla informaţia. Mult mai ingenios a fost în schimb Oleg Mikheev, un deputat rus, a cărui iniţiativă a fost imediat pe placul preşedintelui Vladimir Putin, care doreşte ca această lege să fie aplicată chiar de anul acesta. Noua lege prevede chiar şi cenzurarea fotografiilor, deputatul cerând ca „reportajele de la locurile unor catastrofe sau unde au fost comise acte teroriste să fie lipsite de imagini şi descrieri ale unor fiinţe umane“. De asemenea, sunt interzise informaţiile despre maltratări sau molestări sexuale. „Pentru a înţelege gravitatea unui episod, nu trebuie să suferim trauma de a primi imagini cu răniţi şi corpuri mutilate“, a explicat Mikheev.
Dacă legea ar fi fost deja în vigoare, nimeni nu i-ar fi văzut pe poliţişti cum îi atacau pe manifestanţii adunaţi în piaţa  Bolotnaja pentru a protesta împotriva lui Putin. De asemenea, la categoria „ştiri negative“ se încadrează şi ştirile privind conflictele din Caucaz, excuţiile persoanelor acuzate de terorism sau informaţiile despre un ministru corupt, prins în flagrant.

Informaţii incomode

Aceste informaţii, care mai degrabă pot fi definite a fi „incomode“, sunt considerate periculoase pentru moralul populaţiei. Mult mai recomandate sunt bârfele despre vedete, diferite inaugurări sau ultima partidă de vânătoare a lui Putin. Politicienii nu sunt la prima iniţiativă de acest gen. Anul trecut, Duma, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat o serie de amendamente controversate la o lege privind internetul, care au generat proteste, mulţi observatori temându-se că acestea urmăresc să cenzureze mediul virtual în Rusia. Amendamentele la legea privind „protecţia copiilor“ împotriva pericolelor pentru „sănătatea şi dezvoltarea lor“ pe care le reprezintă unele informaţii  urmăresc înfiinţarea unui registru federal care să reglementeze activitatea site-urilor de internet ce conţin informaţii interzise de lege, obligând proprietarii sau furnizorii de internet să le închidă.
Legea vizează site-urile care difuzează pornografie cu caracter pedofil, care promovează consumul de droguri sau oferă sfaturi pentru sinucidere. Dar nu se precizează cărui organism federal îi revin deciziile în acest domeniu. Această măsură îngrijorează însă site-urile de internet şi opozanţii, care se tem de cenzură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS