30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Roşia Montana la Slatina

Ziua Roşia Montana la Slatina

Cu ocazia împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, se va desfăşura, mâine, 6 februarie, în Slatina un eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montana. Evenimentul va fi găzduit de Biblioteca Judeţeana „Ion Minulescu”, iar intrarea este liberă. 
Programul Zilei Roşiei Montane în Slatina va începe la ora 13.00 – 18.00 şi constă în proiectarea de filme documentare urmate de discuţii: Roşia Montană – Noul Eldorado, 2004, Mărturii de la Roşia Montana, 2011 Patrimoniul Roşiei Montane, 2013
Roşia Montana este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima data menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.
La Roşia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp excepţional – 2 000 de ani – din perioada pre-romană până în epoca contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioada preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS