17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu ai hangar, nu poţi decola noaptea

Nu ai hangar, nu poţi decola noaptea

Inspectoratul General de Aviaţie (IGA) a ţinut să lămurească aspectele legate de operarea elicopterului SMURD de la Craiova, ca răspuns la solicitarea Gazetei de Sud, după ce am prezentat, în numărul de marţi, 29 ianuarie, un caz în care elicopterul nu a putut interveni şi un altul în care s-a apelat la aeronava SMURD de la Bucureşti pentru transportarea unui pacient în stare gravă. În adresa semnată de generalul de brigadă Dorel Grădinaru, inspector general al IGA, se precizează că elicopterul SMURD de la Craiova „execută misiuni aeromedicale pe timp de noapte, însă numai în nopţile în care acesta poate staţiona pe platforma Aeroportului Craiova“.
„Elicopterul este disponibil în timpul zilei pentru intervenţii primare şi secundare, iar pe timpul nopţii, pentru intervenţii secundare cu aterizare pe alte aeroporturi, doar pentru nopţile în care poate staţiona pe platforma Aeroportului Craiova. Precizez că elicopterul aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie ce execută misiuni aeromedicale SMURD la Craiova a executat intervenţii secundare pe timp de noapte de la începerea activităţii. În acest moment, nu există posibilitatea staţionării acestui elicopter într-o facilitate din incinta aeroportului, acesta nedispunând de hangare. Aeronava SMURD staţionează pe timp de noapte în afara incintei aeroportului, într-un hangar aparţinând Aeroclubului României, loc ce nu este omologat din punct de vedere aeronautic pentru executarea zborurilor de noapte“, se menţionează în răspunsul remis GdS de către Inspectoratul General de Aviaţie.
Cu alte cuvinte, lipsa unui hangar omologat face imposibilă decolarea elicopterului SMURD de la Craiova pentru efectuarea de misiuni nocturne. Cât timp el se află pe platforma aeroportului, poate fi folosit, dar în momentul în care intră în hangarul aeroclubului nu mai este disponibil până în zori. Inspectoratul General de Aviaţie a mai precizat că: „În prezent, Consiliul Judeţean Dolj derulează o procedură de achiziţie publică privind amenajarea infrastructurii necesare operării aeromedicale prin construirea unui hangar şi a spaţiilor anexe necesare bunei desfăşurări a activităţii de pe Aeroportul Craiova“.
Inspectoratul General de Aviaţie a ţinut să mai facă o precizare: în toate situaţiile, intervenţiile aeromedicale se execută în funcţie de condiţiile meteorologice şi de nivelul de calificare deţinut de echipajul aflat în serviciu în ziua respectivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS