28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii, fără reduceri la călătoriile cu trenul

Pensionarii, fără reduceri la călătoriile cu trenul

O încurcătură legislativă face ca, pe o perioadă de timp, pensionarii să nu mai poată beneficia de tichetele de reducere pentru călătoriile CFR sau pe alte mijloace de transport în comun. Situaţia este aceeaşi la nivel naţional.

Unii pensionari doljeni ne-au sesizat faptul că nu au primit, anul acesta, tichetele pentru reducerea şi/sau gratuitatea de care beneficiază pentru transportul cu trenul.
Tichetele de reducere destinate pensionarilor care călătoresc cu trenul sau cu alte mijloace de transport în comun nu au fost tipărite până în prezent, din cauza unui „vid legislativ“, informează directorul Casei Judeţene de Pensii Dolj, Daniel Baciu, ceea ce înseamnă că pensionarii nu pot călători cu reducerea acordată până acum, ci trebuie să achite biletul de călătorie la preţ integral. „Pensionarii ar fi trebuit să primească luna aceasta, odată cu pensia, şi tichetele de reducere pentru călătoriile cu trenul, dar acestea nu au fost tipărite până acum şi nu ştim când vor fi tipărite de Casa Naţională. Ordonanţa de Guvern nr. 8/2011 pentru modificarea şi completarea legislaţiei cu privire la eliberarea, gestionarea şi monitorizarea documentelor de călătorie acordate pensionarilor, veteranilor de război şi văduvelor de război spune că tichetele trebuie înlocuite cu carduri personalizate, realizate pe CNP-ul fiecărei persoane, dar nici acest act normativ nu poate fi aplicat“, a declarat directorul Daniel Baciu. El a mai spus că aplicabilitatea OG nr. 8/2011 este incertă, din cauză că nu pot fi făcute carduri de călătorie fiecărui pensionar, pentru că mijloacele de transport nu sunt dotate cu cititoare de carduri, astfel că problemele se complicau.
Unii dintre pensionari au, prin lege, 12 călătorii gratuite dus-întors (veteranii de război, văduvele şi alte categorii), iar restul pensionarilor au reduceri pe transportul feroviar sau, la alegere, pe cel fluvial, potrivit OG nr. 8.

Nu se ştie ce va fi…

Situaţia este aceeaşi la nivel naţional. Până în prezent, de la nivel central s-au emis tichetele de călătorie doar pentru beneficiarii legilor speciale (pentru deportaţii politic şi pentru cei persecutaţi politic). Pentru pensionarii de rând nu s-au tipărit tichete de călătorie şi nu este clar ce formă a legii se va adopta în continuare. „Este o problemă la nivel naţional, pentru că este un vid legislativ. Noi nu am primit până acum nici o reglementare de la centru privind modul în care se va aplica prevederea privind tichetele de reducere pentru transportul pensionarilor. Nu ştim sub ce formă vor apărea reducerile de călătorie pentru pensionari. Probabil după ce se va aproba bugetul pe anul acesta se vor clarifica lucrurile“, a mai spus Baciu.
Ramona Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS