14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCei 263 de papi, în viziunea lui Ştefan Popa Popa’S

Cei 263 de papi, în viziunea lui Ştefan Popa Popa’S

La începutul lunii ianuarie, „regele caricaturii“, cum este denumit românul Ştefan Popa Popa’S, va înmâna, la Vatican, Papei Benedict al XVI-lea albumul său unicat în lume, „PAPI E SANTI“, cuprinzând portretele tuturor celor 263 de papi din istorie, o încercare artistică a lui Michelangelo de acum 500 de ani, dar la care genialul pictor italian a renunţat

Între două vizite la Vatican, prins cu multe probleme, maestrul Ştefan Popa Popa’S, cetăţean de onoare al Craiovei din anul 2005, a avut un răgaz şi pentru interviul de mai jos acordat GdS.
I.J.: Aţi fost plecat la mijlocul lunii decembrie la Vatican şi, din câte am înţeles, aţi fost decorat de Papa Benedict al XVI-lea… Oferiţi-ne câteva amănunte, ce mai poate fi dincolo de întâlnirea cu Papa?
Ş.P.: Este oarecum incorectă afirmaţia dumneavoastră din această întrebare, nu mai folosiţi cuvinte specifice României şi care nu sunt adecvate Vaticanului. Nu se spune „aţi fost decorat“… Papa nu decorează pe nimeni! Corect ar fi aşa: Ştefan Popa Popa’S a fost distins cu un premiu… Este  un premiu foarte vechi şi care se acordă învingătorilor, iar distincţia, „Premio Romana Civitas“, mi-a acordat-o Fundaţia Sapientia Mundi pentru talentul şi munca mea la lucrarea monumentală şi unică în lume, „PAPI E SANTI“. Vă citez din textul cardinalului Crescenzio Sepe: „Albumul transmite, prin picturile sale, valorile general-umane, iar acest lucru este cel mai important. Mesajul său este pozitiv, trebuind să-i fim recunoscători maestrului Popa – Popa’S pentru aceasta. Eu vreau cu adevărat să vă mulţumesc din toată inima pentru acest dar şi pentru generozitatea dumneavoastră de a fi venit în această vizită, asemenea unui apostol care vesteşte fapte bune. Sincere mulțumiri şi să vă continuaţi pe mai departe munca în slujba umanităţii“.
Şi, ca să încheiem cu distincţiile pe anul 2012, ar trebui amintită şi alta primită de mine: MAFF (Muse Art Film Festival) din Orlando – Florida (SUA).
 
Albumul cu cei 263 de papi costă 6.000 de euro

I.J.: Plecaţi pe 4 ianuarie iarăşi în Cetatea Sfântă a Vaticanului!
Ş.P.: Aşa este. Voi oferi albumul „PAPI E SANTI“ Papei Benedict al XVI-lea. Ce aş mai putea adăuga despre această operă a mea? Este pentru prima dată în istoria acestei planete când un artist îi desenează pe toţi cei 263 de papi! Sunt 263 de portrete.
I.J.: A fost ideea dumneavoastră sau o comandă de la Vatican?
Ş.P.: A fost încercarea lui Michelangelo de acum 500 de ani, dar a renunţat. Au mai încercat şi alţii, dar nu au reuşit. A cui a fost ideea? Am pornit la lucru de la o idee a rectorului Facultăţii de Arte Frumoase de la Roma… Şi am muncit trei ani!
I.J.: Albumul acesta cu portretele papilor se va şi vinde?
Ş.P.: Albumul are un circuit închis. S-au vândut însă 50 de bucăţi. Preţul unui asemenea album este însă piperat, 6.000 de euro.
I.J.: Aţi contabilizat câte personalităţi aţi avut până în prezent în faţă şi cărora le-aţi făcut portretele?
Ş.P.: Nu… Spunea cineva că, dacă s-ar pune cap la cap toate portretele şi caricaturile mele, s-ar înconjura Oltul pe la Ecuator de câteva ori!
I.J.:  Mai sunteţi considerat genial la Vatican şi incomod în România?!
Ş.P.: ...Eu aştept să se facă bine acea parte din societatea românească care conduce România, adică să se facă sănătoasă. Că e… bolnavă total! E grav bolnavă…

Partidele politice: găşti de hoţi care au devalizat România

I.J.: Nu v-a căutat nici un partid politic din România şi care să vă propună, să zicem, candidatura pentru un loc în Parlamentul României?
Ş.P.: Eu am refuzat toate ofertele, pe toţi. Este cunoscută opinia mea despre partidele politice din România de azi: nişte găşti de hoţi care au devalizat ţara!
I.J.: Încotro se îndreaptă România?
Ş.P.: Spre o cădere liberă, spre un haos total… Poate chiar spre descompunerea noastră ca naţie!
I.J.:  Aveţi probabil destule ofuri… Ce v-a supărat cel mai mult în ultima perioadă?
Ş.P.: Faptul că românul nu este capabil să se adune… şi să ne ajutăm între noi.
I.J.: Care vă sunt proiectele pentru 2013?
Ş.P.: Multe expoziţii în lume…

Cardinalul Crescenzio Sepe despre albumul celor 263 de papi realizat de Ştefan Popa Popa’S:

„Albumul transmite, prin picturile sale, valorile general-umane, iar acest lucru este cel mai important. Mesajul său este pozitiv, trebuind să-i fim recunoscători maestrului Popa – Popa’S pentru aceasta. Eu vreau cu adevărat să vă mulţumesc din toată inima pentru acest dar şi pentru generozitatea dumneavoastră de a fi venit în această vizită, asemenea unui apostol care vesteşte fapte bune. Sincere mulțumiri şi să vă continuaţi pe mai departe munca în slujba umanităţii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS