13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Eleva cu factorul X

Gazeta de Sud continuă campania de prezentare a elevilor cu rezultate bune la şcoală, dar cu situaţie materială precară. În această ediţie v-o aducem în atenţie pe eleva Martha Arlette Firan, de zece atât la şcoală, cât şi pe scenă, dar fără posibilităţi financiare pentru a-şi urma visul de a studia la Conservator în Bucureşti.

Arlette este în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova la profil pedagogic. Profesorii au remarcat-o atât pentru rezultatele de la clasă, cât mai ales pentru talentul ei muzical. Are peste 30 de premii I obţinute la concursurile naţionale de muzică. În urma acestor competiţii, a fost sponsorizată pentru a lua lecţii de canto la Bucureşti, timp de patru ani, de la profesorul Angela Florea. Calităţile vocale au fost apreciate şi de juriul de la X-Factor. „Am trecut de audiţiile cu juriul şi cu producătorii. Am intrat în tabără cu cei 195 de concurenţi din care au fost aleşi doar 12 pentru show-ul televizat. Nu m-am numărat printre finalişti, probabil şi din cauza emoţiilor pe care le-am avut. Îmi doresc însă să continuu visul de a face muzică“, spune adolescenta.

A reprezentat şcoala în străinătate

Talentul lui Arlette a fost descoperit de învăţătoarea din clasele primare, Stela Bonescu, de la Şcoala Amărăştii de Jos. A fost prima persoană care i-a deschis drumul spre scenă şi i-a urmărit evoluţia. „Provine dintr-o familie modestă, dar are o educaţie foarte bună, performanţe şolare încă din clasa I şi un talent deosebit. A şi reprezentat ţara în străinătate de mică“, povesteşte învăţătoarea.
În clasa a VII-a, eleva a participat la un concurs internaţional din Spania. În urmă cu doi ani, comunitatea elenă din Dolj i-a oferit o tabără tematică în Grecia, care a însemnat un schimb de experienţă în domeniul muzical. „Am fost selectată în urma unui recital de muzică grecească la care au participat şi grecii. Le-a plăcut vocea mea şi mi-au oferit această tabără de specializare“, spune Arlette.

A devenit autodidactă din lipsa banilor

Talentul lui Arlette Firan este şlefuit de lecţii de canto, dar şi de pian, instrument pe care l-a studiat timp de patru ani. Pentru a face performanţă are nevoie de cursuri de muzică, cât mai des. Situaţia financiară din ultimii doi ani nu i-a mai permis acest lucru. „Nu am mai beneficiat de cursuri în ultimul timp, deşi mi-aş dori acest lucru. Îmi sunt necesare pentru a progresa. Cu cât mai multe lecţii, care înseamnă de fapt exerciţii de voce, cu atât mai bine. Din păcate, nu am mai putut suporta costurile şi am renunţat. O şedinţă costa şi 50 de lei“, spune Arlette. Adolescenta nu şi-a neglijat însă pregătirea muzicală. S-a înscris la cursurile de canto muzică uşoară de la Palatul Copiilor din Craiova, care sunt gratuite. În ultimul timp nu a reuşit să fie prezentă la fiecare pregătire din cauza testărilor de la clasă, care sunt tot mai numeroase. A devenit însă autodidactă. Exersează acasă. „Am o orgă cumpărată de tatăl meu când eram clasa I şi fac exerciţii de fiecare dată când ajung acasă în weekend, dar cânt şi colegelor de cameră după ce îmi pregătesc temele pentru a doua zi“, mărturiseşte adolescenta.

Media generală este 9,97

Arlette nu are rezultate numai la muzică, ci la toate disciplinele de studiu. A absolvit clasa a X-a cu media 9,97. Se numără printre cei mai buni elevi ai şcolii. Anul acesta şi-a propus să aibă numai medii de zece. Îşi doreşte să obţină bursa de merit pe care a ratat-o. Au fost selectaţi 26 de elevi din toată şcoala, din care primii 24 au medii de zece. Părinţii locuiesc în Amărăştii de Jos şi au posibilităţi materiale reduse. Mama nu are serviciu, iar tatăl ei are un venit de 700 de lei pe lună, bani din care trebuie să-i achite chiria la cămin, dar şi naveta. „Plătesc peste 300 de lei pe lună mâncarea şi cazarea. În fiecare săptămână merg acasă şi biletul costă 12 lei numai dus. Ne descurcăm foarte greu. Părinţii mei fac totul pentru ca eu să nu simt greutăţile, dar am mai crescut şi îmi dau seama de ceea ce se întâmplă cu adevărat“, spune Arlette.

Idealul ei este să facă muzică

În ciuda dificultăţilor materiale, Arlette Firan are un zâmbet inocent şi speranţa că îşi va urma visul, acela de a continua să facă muzică. Îşi doreşte să dea admitere la Conservator. Pentru a-şi continua studiile are nevoie de susţinere financiară, pe care nu o are deocamdată. „Dacă voi fi admisă la Conservator, cheltuielile vor fi foarte mari. În situaţia actuală nu m-aş descurca să-mi urmez visul, din cauza banilor. Îmi trebuie sprijin pentru chirie şi pentru a mă perfecţiona. În primul rând, am nevoie şi de un pian ca să exersez singură pentru a-mi dezvolta calităţile vocale şi auditive. Eu am doar o orgă, dar nu e suficient“, a precizat eleva. Dacă nu va avea bani, Arlette se gândeşte să devină învăţătoare, dar nu îşi doreşte acest lucru. „Fac practică şi acum la grădiniţă şi la învăţământul primar. Am o legătură specială cu copiii, îmi plac, dar mi-aş dori să fac muzică. Simt că pentru asta am fost făcută. Vreau să mă perfecţionez şi chiar să ajung să creez muzică pentru public“, susţine adolescenta. Calităţile vocale ale fetei au fost apreciate încă o dată în cadrul unui recital susţinut recent în cadrul şcolii, fiind aplaudată de elevi şi profesori. Spectacolul a fost organizat de conducerea unităţii de învăţământ. „Am luat decizia de a o promova ca solistă, după ce a fost ascultată în urmă cu două săptămâni şi de o delegaţie de francezi. Aceștia au zis că trebuie să aibă un recital propriu“, a precizat Ionuţ Pătularu, directorul Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS