16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComitetele cetăţeneşti, alese după... aptitudini

Comitetele cetăţeneşti, alese după… aptitudini

Aleşii locali au decis: membrii comitetelor cetăţeneşti nu vor mai fi aleşi prin vot, ci desemnaţi de primărie

Adoptarea unui nou Regulament de organizare şi funcţionare a Comitetelor Consultative Cetăţeneşti a adunat, ieri, la şedinţa Consiliului Local Craiova, mai multe persoane nemulţumite de faptul că, potrivit art. 6 din noul regulament, membrii acestor Comitete Consultative Cetăţeneşti nu vor mai fi aleşi prin vot, ci „selectaţi“ de o „Comisie de specialitate“, care „va fi constituită din cinci membri – reprezentanţi ai aparatului de specialitate al primarului municipiului Craiova“.

„Cum se va face această selecție?“

Când s-a ajuns la respectivul punct de pe ordinea de zi, consilierul local Dan Cherciu a luat cuvântul, pentru a întreba dacă nu era mai bine ca să fie stabilit un număr precis de membri ai acestor comitete cetăţeneşti pentru fiecare dintre cele nouă zone ale Craiovei. „Din acest proiect înţeleg că membrii acestor comitete nu vor mai fi aleşi prin vot, de cetăţeni, ci vor trece printr-o procedură de selecţie de o comisie aflată în subordinea primarului. Nu-mi este foarte clar: cum se va face această selecţie şi pe baza căror criterii?“, i-a întrebat Cherciu pe reprezentanţii executivului local, aflaţi la prezidiu.
Delia Ciucă, directoarea Direcţiei de Relaţii cu Publicul, a explicat că s-a schimbat denumirea respectivelor organizaţii ale cetăţenilor din „consilii“ şi „comitete“ cetăţeneşti „datorită faptului că unii dintre membri mergeau în cartiere şi îşi asumau calitatea de consilieri ai primarului“. Directoarea de la Relaţii cu Publicul a spus apoi că schimbarea sistemului de alegere a membrilor din aceste comitete cetăţeneşti s-a făcut pentru că „din cele nouă comitete, doar trei au fost lucrative“. „Dorim să ne alegem membrii după aptitudini“, a explicat apoi Delia Ciucă, afirmaţie care a stârnit proteste în rândul membrilor fostelor consilii consultative, aflaţi în sală. Aceştia au început să se întrebe: „Despre ce aptitudini e vorba? Nu cumva politice?“.
Cum era de aşteptat, proiectul a fost aprobat, pentru că majoritatea consilierilor locali (PSD, PNL, UNPR, PPDD) au ridicat mâna în favoarea propunerii primăriţei.

„O încălcare flagrantă a legii“

Ultimul punct de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri era cel de „Întrebări şi interpelări“. Consilierii locali erau însă cu gândul la campania electorală pentru alegerile generale, astfel că nici unul nu a dorit să pună vreo întrebare executivului. Profitând de această ocazie, Marian Trifan, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul“, a dorit să ia cuvântul, în calitatea sa de cetăţean al Craiovei, inclusiv pentru a protesta împotriva schimbării modalităţii de alegere a celor care îi reprezintă pe cetăţeni în relaţiile cu Primăria Craiova. Preşedintele de şedinţă – pesedistul Sorin Manda – s-a făcut însă că nu-l vede, în ciuda faptului că un alt consilier local – Gheorghe Albăstroiu – i-a atras atenţia că un cetăţean din sală cere cuvântul. Imediat, primăriţa şi cei doi viceprimari s-au ridicat de la prezidiu şi au „şters-o“ în birouri, iar Manda a declarat imediat şedinţa închisă şi s-a retras, la rândul său, cât mai discret, evitând să fie tras la răspundere de pensionarii din sală, care i-au aruncat din zbor un reproş: „Asta e transparenţa decizională a dumneavoastră!“.
„S-a încălcat Legea nr. 52/2003 privitor la transparenţa decizională, unde la art. 8 se prevede că preşedintele de şedinţă trebuie să dea cuvântul persoanelor care participă la şedinţa consiliului local. Deci e o încălcare flagrantă a legii şi, în ultimă instanţă, era dreptul meu constituţional, ca şi contribuabil plătitor de taxe şi impozite, să primesc cuvântul. Primarul şi viceprimarii ne tratează însă cu indiferenţă, după ce am făcut o interpelare conducerii primăriei cu privire la Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Nu este corect şi cinstit, dar… asta e relaţia primăriei cu cetăţenii!“, a declarat Marian Trifan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS