15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Cutezătorii“ de la Biblioteca „Aman“ pleacă la Lom

„Cutezătorii“ de la Biblioteca „Aman“ pleacă la Lom

Trupa de teatru „Cutezătorii“ a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova pleacă la Casa de Cultură din Lom, Bulgaria, la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Krastyo Pishurka. Proiectul „Cutezătorii“ a luat naştere ca urmare a derulării proiectului „Clubul Pensionarilor – Forever young“, care a cuprins cursuri de calculatoare, de învăţare a limbii engleze, clubul de lectură şi, nu în ultimul rând, constituirea trupei de teatru de amatori. Acest proiect le-a dat posibilitatea persoanelor de vârsta a treia să petreacă în mod plăcut câteva ore şi să socializeze.
Cele opt persoane care s-au înscris la clubul de teatru au format în scurt timp o echipă. Bibliotecara Liana Resteanu a lucrat cu această echipă ca un veritabil regizor şi, dintr-un grup eterogen, a creat o trupă de teatru cu numele „Cutezătorii“, care au trecut, cu uşurinţă, din scaunele de spectatori pe scenă. Munca nu a fost deloc uşoară; repetiţiile se desfăşurau de două-trei ori pe săptămână. „Actorii“ s-au implicat emoţional, luându-şi în serios rolul, rezultatul neîntârziind să apară. Trupa de teatru „Cutezătorii“ a reuşit să creeze spectacolul „Gaiţele“, o adaptare după piesa lui Al. Kiriţescu, cu care s-a prezentat la „Noaptea Bibliotecilor“ din 1 octombrie 2011, în sala „Nicolae Romanescu“ a Bibliotecii „Aman“. Succesul obţinut a avut ecou în rândul colegilor bibliotecari din ţară. Ca urmare, la Conferinţa Asociaţiei Bibliotecarilor desfăşurată la Braşov o lună mai târziu, trupa a fost invitată să susţină un nou spectacol.
Încurajată de aprecierile publicului, echipa a câştigat încă doi membri şi a pregătit încă un spectacol de comedie, „A murit Bubi“, o adaptare după Tudor Muşatescu. După câteva reprezentaţii la bibliotecă şi în judeţ, a venit o invitaţie din partea primăriei şi Casei de Cultură din Lom. „Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a desemnat trupa «Cutezătorii» ca reprezentantă a ţării noastre la Festivalul Internaţional de Teatru Krastyo Pishurka, ce se va desfăşura în perioada 24-28 septembrie 2012. Anul acesta, festivalul este la a cincea ediţie. Nu întâmplător oraşul Lom, important port la Dunăre, este gazda festivalului, aici desfăşurându-se primele spectacole de teatru din Bulgaria. Trupa «Cutezătorii» este singura din țara noastră care va participa la festival și suntem siguri că va reprezenta cu succes oraşul Craiova și România. Le dorim baftă şi-i aşteptăm să se întoarcă acasă cu un meritat coş plin de roadele muncii făcute cu pasiune şi dăruire pe altarul Thaliei“, a declarat managerul Bibliotecii Județene „Aman“, Lucian Dindirică.
Anca Ungurenuş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS