17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA: Obama îl depăşeşte net în sondaje pr Romney în două state-cheie

SUA: Obama îl depăşeşte net în sondaje pr Romney în două state-cheie

Candidatul democrat Barack Obama se detaşează net, într-un sondaj publicat miercuri, de adversarul său republican Mitt Romney, în cele două state americane considerate cele mai importante în alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie, Florida şi Ohio, informează Agerpres.

Obama şi Romney se aflau amândoi miercuri în campanie în Ohio, stat-cheie în alegerile prezidenţiale din noiembrie. În istoria recentă, niciun republican nu a fost ales preşedinte fără să câştige în acest stat.
Cu aproape şase săptămâni înainte de scrutin, un sondaj realizat de New York Times, CBS şi Universitatea Quinnipiac relevă că Romney nu ar fi ales decât de 43% din alegătorii din Ohio, în timp ce preşedintele în exerciţiu ar câştiga 53% dintre sufragii.
Obama ar obţine acelaşi procent de 53% în Florida (sud-est), în timp ce candidatul republican este creditat cu 44% din intenţiile de vot, potrivit aceluiaşi sondaj.
Alegerile prezidenţiale din SUA se desfăşoară „stat cu stat”, conform unui sistem de vot universal indirect, care dă o importanţă disproporţionată unui număr de 12 state ce ar putea, teoretic, să încline balanţa dintr-o parte în alta. Aşadar, candidaţii îşi concentrează turneele şi ofensivele publicitare în aceste state-cheie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS