10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Calmante… dureroase

Până la un milion de persoane din Marea Britanie au, conform doctorilor, dureri de cap complet previzibile din cauza calmantelor pe care le iau. Site-ul bbc.co.uk spune că pacienţii sunt blocaţi într-un cerc vicios al calmării durerii, care apoi cauzează dureri de cap şi mai mari. Avertismentul a venit ca făcând parte dintr-o directivă privind durerile de cap din partea Institutului Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică (NICE).
Nu există o statistică definitivă în Marea Britanie în ceea ce priveşte incidenţa acestor fenomene, dar studiile din alte ţări sugerează că 1-2% dintre oameni sunt afectaţi, în timp ce Organizaţia Mondială pentru Sănătate face publice cifre apropiate de 5%. În timp ce calmantele sunt alegerea numărul unu a suferinzilor, acestea le pot provoca dureri şi mai mari. Profesorul Martin Underwood, de la Şcoala Medicală Warwick, care a condus cercetarea NICE, a afirmat că „se poate ajunge la un cerc vicios în care durerile de cap devin şi mai mari, aşa că iei şi mai multe calmante, ele continuă să devină şi mai mari şi situaţia asta devine şi mai rea şi mai rea şi mai rea“.
Felul exact în care calmantele au acest efect asupra creierului este necunoscut. Despre majoritatea oamenilor afectaţi se crede că şi-au început ziua cu dureri de cap sau migrene. Acestea au devenit şi mai grave după ce pacienţii s-au tratat singuri acasă. Mai mult, şi cei ce au moştenit genetic durerile de cap sau migrenele grave ar putea fi predispuşi la acest tip de comportament al durerii, acela de a se agrava, şi nu de a ceda la medicaţie. Pot fi susceptibili acestui efect chiar dacă nu iau calmantele pentru dureri de cap, ci pentru orice alt tip de durere.
Noile directive pentru doctorii din Marea Britanie şi Ţara Galilor recomandă ca pacienţii să înceteze imediat medicaţia pentru durere. Totuşi, aceasta va duce la aproximativ o lună de agonie, până când simptomele încep să se îmbunătăţească. În acelaşi timp, ar putea fi luate în considerare şi alte metode, cum ar fi tratamentul preventiv (în unele cazuri, acupunctura s-a dovedit benefică).
Paracetamolul, aspirina şi alte medicamente antiinflamatoare fără steroizi timp de 15 zile sau mai mult pe lună pot cauza aceste dureri. Alături de ele, şi triptanele, opiaceele, cornul secarei sau combinaţia dintre medicamentele analgezice, luate de minimum zece ori pe lună, pot duce la aceleaşi rezultate negative, transmite NICE. În ceea ce priveşte acupunctura, aceasta îi va ajuta atât pe cei cu dureri de cap obişnuite, dar şi pe cei ce suferă de migrene. Conform mai multor studii, durerea de cap este una dintre cele mai întâlnite din Marea Britanie, iar unul din şapte oameni din această ţară suferă de migrene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS