14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate"Ceramica de pe Valea Olteţului – meşteşug, artă, document", expoziţie la Muzeul Judeţean Olt

„Ceramica de pe Valea Olteţului – meşteşug, artă, document”, expoziţie la Muzeul Judeţean Olt

În data de 21 septembrie 2012 va avea loc la Muzeul Judeţean Olt din Slatina vernisajul expoziţiei „Ceramica de pe Valea Olteţului – meşteşug, artă, document”.
În expoziţie vor fi prezentate interesante obiecte de ceramică populară tezaurizate în colecţiile muzeului. Acest demers expoziţional constituie o invitaţie la un alt fel de lectură a satului românesc, încifrat de-a lungul veacurilor în vasul de lut ars. Expunerea este orientată spre centrele de olari Oboga şi Româna, dar şi spre centre de olărit mai puţin cunoscute în prezent, cum ar fi Iancu Jianu, Corbeni, Comăneşti, Chinteşti sau Bobiceşti.
Printre piesele expuse se numără vase rituale, lucrate în special la Oboga şi Româna, celebrele ulcioare de nuntă, precum şi ploştile care nu lipseau din ritualul nunţii, având funcţii ritual simbolice. Sunt relevate talente remarcabile, stiluri, forme nenumărate, cu trimiteri la ceramica dacică, romană dar şi la influenţele ulterioare, bizantine. Alături de piesele ceramice contemporane în expoziţie se regăsesc şi modele mai vechi, de la începutul secolului al XX-lea.
Specialiştii apreciază că ceramica populară românească este una dintre cele mai expresive din Europa. Restrângând sfera, putem afirma că, în context naţional, ceramica de pe Valea Olteţului, cunoscută în literatura de specialitate sub denumirea de ceramică de Oboga, este una dintre cele spectaculoase olării autohtone. Publicul se poate convinge vizitând expoziţia deschisă la sediul Muzeului Judeţean Olt din Slatina, strada Ana Ipătescu nr.1.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS