20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrul de Cercetări Ştiinţifice ELI-NP de la Măgurele va fi operaţional din 2017

Centrul de Cercetări Ştiinţifice ELI-NP de la Măgurele va fi operaţional din 2017

Centrul de Cercetări Ştiinţifice Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, care va găzdui cel mai mare laser din lume şi a cărei finanţare a fost aprobată ieri de Comisia Europeană, va fi operaţional din 2017, informează NewsIn citând un anunţ făcut de coordonatorul proiectului, Nicolae Zamfir. Potrivit acestuia, în prezent se desfăşoară licitaţia pentru realizarea clădirilor care vor găzdui centrul, licitaţie care a demarat în luna august şi ar urma să se încheie la sfârşitul lunii octombrie. Contractul pentru realizarea construcţiilor ar putea fi semnat în luna decembrie a acestui an, iar lucrările ar urma să înceapă în primele luni ale anului 2013.

Construcţia va dura, conform proiectului tehnic, 20 de luni. Astfel, realizarea clădirilor va fi finalizată în toamna anului 2014, iar în următoarele şase-şapte luni vor fi instalate primele echipamente mari. Restul echipamentelor mari vor fi aduse în etapa a doua de finanţare a proiectului, care se va derula între 2014 şi 2016, în următoarea perioadă de programare pentru fondurile structurale. „Prima fază de echipamente mari se va termina cu fondurile structurale din perioada actuală. Între timp începe perioada cealaltă, există o suprapunere din cauza faptului că fondurile structurale viitoare vor începe în 2014, deci se va începe şi faza a doua pentru echipamentele mari şi pentru realizarea experimentelor astfel încât la începutul lui 2017 Centrul de Cercetări Ştiinţifice ELI-NP să-şi înceapă activitatea”, a spus Zamfir.

Coordonatorul proiectului ELI-NP a mai arătat că pentru ocuparea celor peste 200 de posturi de cercetători vor fi organizate concursuri internaţionale, anunţurile urmând să fie publicate în reviste de specialitate de prestigiu. Totodată, concursurile vor fi susţinute cu comisii internaţionale. Angajările vor începe în 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS