18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia riscă să piardă 800 milioane de euro din cauza recoltei slabe din 2012

România riscă să piardă 800 milioane de euro din cauza recoltei slabe din 2012

România este pe cale să piardă 800 milioane de euro din cauza recoltei slabe din 2012, aproape jumătate din această pierdere putând fi evitată dacă agricultorii români ar fi avut sisteme adecvate de irigaţii în funcţiune, informează NewsIn, citând estimările Băncii Comerciale Române (BCR). „Dacă productivitatea în România ar fi fost similară cu cea din Franţa, producţia de porumb ar fi fost de aproximativ 20 milioane de tone, iar a culturilor de grâu de aproximativ 15 milioane de tone. România se situează pe locul cinci în Uniunea Europeană după suprafaţa totală arabilă şi este este pe cale să piardă 800 milioane de euro din cauza recoltei slabe din 2012”, a declarat Sorin Mititelu, director Managementul Segmentelor Retail BCR, la prezentarea sondajului „De la subzistenţă la sustenabilitate. Soluţii financiare pentru micii producători agricoli din România”, realizat în rândul micilor producători agricoli.

Potrivit analizei BCR, dotarea slabă a exploataţiilor agricole româneşti cu echipamente de irigaţii limitează drastic capacitatea fermierilor de a lupta împotriva vremii nefavorabile. Totodată, temperaturile ridicate şi precipitaţiile reduse din această primăvară şi vară au înrăutăţit situaţia.
„România mai are nevoie de încă cinci-zece ani pentru a se apropia de nivelurile de productivitate ale Uniunii Europene, în condiţiile în care fluxurile de fonduri europene şi investiţii străine directe vor fi moderate”, potrivit rapoartelor BCR Cercetare.
Numărul de exploatări de teren arabil în România este de opt ori mai mare faţă de Franţa, în timp ce suprafaţa pe exploatare este, în medie, de 18 ori mai mică. Totodată, mai mult de jumătate (53%) din terenul arabil din România este lucrat de proprietăţile cu sub zece hectare (ferme mici), care de obicei sunt slab dotate, iar primele 50 de proprietăţi agricole din România acoperă mai puțin de 5% din totalul terenurilor arabile din România, potrivit datelor BCR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS