12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate5% din bugetul Craiovei provine din amenzi

5% din bugetul Craiovei provine din amenzi

Încasările ar fi chiar mai mari dacă toţi cei sancţionaţi şi-ar achita amenzile ori ar putea fi executaţi silit

Amenzile aplicate persoanelor fizice şi juridice constituie o sursă bugetară deloc de neglijat. Câteva procente din veniturile Craiovei provin tocmai din aceste amenzi, aplicate de poliţişti sau de alte organe cu competenţe în acest sens persoanelor fizice şi juridice de pe raza municipiului, drept sancţiuni pentru încălcarea diverselor norme cu caracter local sau general.

O sursă bugetară deloc neglijabilă

Potrivit legislaţiei actuale, toate amenzile aplicate persoanelor fizice ajung la bugetul local. Tot acolo ajung şi o parte din amenzile aplicate persoanelor juridice – spre exemplu, cele privind circulaţia pe drumurile publice. Cei care cred că din amenzi se adună prea puţini bani în contul municipalităţii se înşală amarnic. Potrivit directorului Sorin Marcu, de la Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, pe primele opt luni ale acestui an s-au încasat din amenzi 3,65 milioane de lei, iar prognoza vizează încasări de circa cinci milioane de lei până la sfârşitul anului. În condiţiile în care bugetul din ultimii ani al Craiovei s-a situat între 100-110 milioane de lei, suma încasată din amenzi bate spre 5% din veniturile anuale, ceea ce, până la urmă, nu e deloc de neglijat.
De fapt, nivelul amenzilor încasate la bugetul local ar trebui să fie mult mai mare, dar sunt destul de multe persoane care nu le achită şi nici nu pot fi executate de fiscul local, dintr-un motiv banal: n-au venituri! Amenzile ar trebui să se transforme în pedeapsa alternativă a muncii în folosul comunităţii, însă şi asta e cam greu: întocmirea dosarelor durează mult şi e foarte complicată, pentru că inspectorii Fiscului trebuie să dovedească faptul că persoana n-are nici venituri şi nici bunuri care să poată fi valorificate.

Prostituată cu amenzi neplătite de 60.000 de lei

În topul datornicilor la bugetul Craiovei din cauza amenzilor neplătite se află o… prostituată! Femeia a adunat în ultimii cinci ani mai mult de 160 de amenzi pentru prostituţie, totalizând peste… 60.000 de lei! Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova ar fi vrut s-o execute silit, însă n-a avut cum, pentru că femeia nu avea bunuri pe numele său. Soluţia alternativă era transformarea amenzii în muncă în folosul comunităţii. Ce fel de muncă? S-ar fi găsit ceva la care prostituata să se priceapă… Cum ar fi măturatul străzilor, de exemplu. Se pare, însă, că nici asta nu s-a putut, pentru că, potrivit unor surse din Primăria Craiova, femeia respectivă ar fi adus o adeverinţă medicală din care rezultă că n-are voie să facă efort fizic sau să stea în picioare!
Printre cei care nu-şi plătesc amenzile se află la loc de frunte şi mulţi dintre căruţaşii prinşi de Poliţia Locală circulând prin Craiova, deşi vehiculele cu tracţiune animală n-au ce căuta pe străzile municipiului. Oficial, nici aceştia n-au bunuri pe numele lor, aşa că nu pot fi executaţi silit, situaţie care aduce din nou în discuţie pedeapsa complementară stabilită de lege în cazul lor: confiscarea căruţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS