9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii, adevărata imagine a tragediei din Siria

Copiii, adevărata imagine a tragediei din Siria

Violenţele din Siria fac din ce în ce mai multe victime în cele mai importante oraşe din ţară, Damasc şi Alep, iar dramele oamenilor sunt vizibile în spitalele care nu mai au aparatură şi medicamente să îi trateze.
Nick Paton Walsh de la CNN a realizat un reportaj la spitalul Dar alShifa din Alep, unde medicii fac tot posibilul pentru a salva vieţile răniţilor din atacurile trupelor guvernamentale.
Sirienii sunt atât de obişnuiţi să vadă sânge în faţa spitalului Dar alShifa din Alep încât trec indiferenţi pe lângă petele de pe trotuar. Spitalul încearcă să treacă peste fiecare zi şi să trateze pacienţii, deşi îi lipsesc chiar şi dotările de bază. A fost lovit de bombardamente: două atacuri separate au distrus secţia de maternitate, care este în prezent o gaură în clădire.
Copiii care ajung în acest spital suferă cel mai mult: au tăieturi, vânătăi sau răni deschise, alţii suferă de malnutriţie.
Medicii spun că guvernul a închis spitalul de stat pentru copii din cauza birocraţiei, aşa că Dar alShifa este singurul loc în care aceştia mai pot fi trataţi.
Mohamed, în vârstă de opt ani, a fost lovit în timpul unui bombardament al trupelor guvernamentale. Un şrapnel l-a atins în piciorul drept şi i-a fracturat femurul. Este însă tăcut şi curajos, aşteptând decizia medicilor. Rana care, tratată într-un spital din Europa, i-ar permite să joace fotbal în câteva luni, este în Siria o adevărată provocare din cauza lipsei de medicamente şi aparatură medicală. Medicii decid că Mohamed ar putea fi tratat în spitalul guvernului, ironia făcând ca aceia care l-au rănit să îl poată şi vindeca.
Ahmad a ajuns la spital cu urechea ruptă, după ce un şrapnel l-a lovit în spatele capului. În timp ce medicii îi curăţă rana, lumina se întrerupe. Micul pacient stă totuşi cuminte, în timp ce un medic cu o lanternă montată pe cap  încearcă să îl trateze. Anestezicul care i-a fost administrat nu este suficient de puternic pentru a-l amorţi, iar copilul urlă de durere.
Însă acesta nu este cel mai grav lucru pentru Ahmad. Tatăl său zace în faţa spitalului, pe asfalt, ucis de acelaşi şrapnel care l-a rănit pe copil. Oamenii lasă cadavrul bărbatului pe trotuar până la sosirea fratelui acestuia, care îl ia repede de acolo.
În spitalul Dar alShifa, imagini cu chipul preşedintelui Bashar al-Assad decorează scheletele odată folosite în scopuri didactice şi coşurile de gunoi. Unul dintre medicii care lucrează în spitalele guvernului în timpul zilei trece de partea rebelilor seara şi ajută la tratarea acestora în spitalul Dar alShifa.
Medicul povesteşte cum în fiecare zi sosesc la spitalul rebelilor aproximativ 50 de soldaţi ai regimului, răniţi. Unii dintre aceştia au răni atât de grave încât medicii decid să le facă injecţii letale. „Dacă ar afla că lucrez aici, m-ar ucide“, spune medicul.
Peste 20.000 de persoane au fost ucise în violenţele din timpul revoltei din Siria, de la începutul lui martie 2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS