16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezastru înainte de începerea anului școlar

Dezastru înainte de începerea anului școlar

Peste numai o săptămână, clopoţelul va suna din nou pentru deschiderea anului şcolar. Nu au fost bani de investiţii nici în acest an, deşi necesităţile sunt mari. În Dolj, elevii din mediul rural vor intra în multe cazuri în aceleaşi clase cu mobilier vechi, pardoseală ruptă şi toalete în curte, fără apă curentă. La toate acestea se adaugă şi nepăsarea managerilor, care nu s-au ocupat nici măcar de igienizare.

Şcoala cu clasele I-VIII Vela este una dintre unităţile de învăţământ din judeţul Dolj unde nu s-a făcut nici o pregătire pentru primirea elevilor, ceea ce se vede chiar de la intrare. Curtea unităţii de învăţământ de la centru arată ca un câmp părăsit, cu buruieni uscate ce depăşesc chiar şi un metru, din care se zăresc două porţi pentru jocuri sportive, semn că pe această suprafaţă este şi terenul pentru orele de educaţie fizică. Dezastrul continuă şi în interior. În laboratoare au început să apară infiltraţii de apă şi asta în condiţiile în care, în urmă cu cinci-şase ani, s-au investit mai bine de şase milioane de lei. Calitatea lucrărilor nu a fost pe măsura preţului. Pereţii au început deja să crape, dar nu s-a luat nici o măsură. Nu s-a dat nici măcar cu var.

Nu s-a făcut nici o pregătire

Clasele nu sunt văruite şi nici curăţenie nu s-a făcut. Mobilierul vechi este pus de-a valma, pe sub el zărindu-se câteva hârtii lăsate de elevi în vară. Pe coridoare, gresia este neştearsă. Unul dintre calorifere s-a spart şi din el a curs rugină, dar nu a fost reparat. De toalete nici nu poate fi vorba. Situate în curte, acestea sunt departe de a fi nişte grupuri sanitare salubre. Nu au apă curentă şi nici nu sunt curăţate. La Vela, utilităţile sunt o mare problemă. Doar la şcoala din centrul comunei există o chiuvetă în interiorul unităţii, cu apă curentă. La structurile de la Gubaucea şi Bucovicior, pe hol este instalată câte o chiuvetă la care nici elevii, nici profesorii nu au văzut vreodată să fi curs apă. Toată vara nu s-a făcut absolut nimic pentru a remedia condiţiile din şcoală.

Deficit de microbuze

Pe lista de nevoi poate fi trecut şi transportul. Zeci de copii fac zilnic naveta din satele Bucovicior, Ştiubei, Suhar, Râpa Roşie şi Viorica la şcoala din centrul comunei. Există doar un singur microbuz funcţional, care a intrat în posesia şcolii în urmă cu doi ani. În acte, şcoala figurează însă cu două mijloace de transport pentru elevi, dar unul este un ARO vechi, foarte deteriorat, care zace în curtea şcolii. Problemele unităţii de învăţământ au intrat abia acum în atenţia conducerii şcolii, care nici nu poate oferi prea multe soluţii. „Sunt director de la 1 septembrie şi ştiu că în şcoală sunt multe probleme în prezent, dar vom depune eforturi să remediem situaţia. În primul rând, trebuie să igienizăm şi să asigurăm personalul didactic, pentru că încă mai avem norme neacoperite“, a spus noul manager.

Clase deteriorate

Şi la Şcoala Plopşor pregătirile bat pasul pe loc. Clădirea şcolii are numai două săli de clasă, dar cu mobilier vechi şi podeaua foarte deteriorată, lemnul având crăpături de câţiva centimetri. Nu au fost bani de investiţii nici în acest an. Dascălii spun însă că există promisiuni pentru viitor de la primar. Deocamdată, cei 50 de elevi de la învăţământul primar vor învăţa în aceleaşi condiţii. Şcoala Plopşor va avea din toamnă şi clasă pregătitoare. Şi în acest caz par a fi probleme. Mobilierul a fost comandat, dar nu a fost livrat. Cât despre igienizări, acestea abia au început. Ieri, se dădea de zor cu var într-o sală de clasă, sub atenta supraveghere a coordonatorului şcolii, care a explicat motivul pentru care igienizarea a întârziat: „Nu a fost timp să facem aceste lucrări, pentru că pe timpul verii au fost tot felul de acţiuni aici: alegerile locale, apoi referendumul. A fost greu şi cu banii. Noi suntem structură a Şcolii Sălcuţa“.

La Orodel abia de azi încep lucrările

La Şcoala cu clasele I-VIII Orodel au dispărut doar perdelele de la geamuri, în jurul cărora nici nu este zugrăvit. Cu ceva timp în urmă, s-a pus termopan şi nu s-au mai făcut finisaje. Arată de parcă ar fi o lucrare neterminată. Igienizarea nu s-a făcut.
În şcoală erau doar două angajate, care ne-au anunţat că abia de astăzi vor începe să văruiască. Toată vara nu s-a lucrat nimic. De la 1 septembrie, unitatea are un nou director, care va trebui să finalizeze pregătirile în scurt timp. Acestea nu par a fi uşoare, pentru că şi în clase sunt probleme. În loc de parchet, în unele cazuri este pus doar linoleum, care este foarte rupt.
În toate cazurile prezentate, unităţile de învăţământ nu au autorizaţie de funcţionare şi nici grupuri sanitare interioare. De tehnică modernă în activitatea de predare nici nu poate fi vorba. Şcolile nu au laboratoare de informatică sau, dacă le au, nu există acces la internet. Probleme sunt şi cu asigurarea profesorilor. Reprezentanţii unităţilor de învăţământ din mediul rural au spus că „în anul şcolar anterior au recurs şi la profesori necalificaţi, pentru unele discipline“.

Guvernul a deschis puşculiţa
Guvernul a alocat, în şedinţa de ieri, 25 de milioane de lei pentru finanţarea unor lucrări de consolidare și de racordare la surse de apă potabilă, astfel încât unitățile din învăţământul preuniversitar să poată primi autorizații de funcționare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS