14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateModernizarea Maternităţii, în aer de la o bucată de tavan

Modernizarea Maternităţii, în aer de la o bucată de tavan

Finalizarea proiectului finanţat de Banca Mondială este pusă sub semnul întrebării din cauza unei cerinţe a proiectantului foarte costisitoare, pe care nu şi-o asumă nimeni: expertiza tehnică totală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Totul a pornit de la o bucată de tavan desprinsă în timpul lucrărilor, la etajul inferior.

La sfârşitul acestui an, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova ar fi trebuit să dispună de una dintre cele mai moderne maternităţi din ţară. Mămicile urma să nască în cele mai bune condiţii şi să beneficieze de o spitalizare cu confort de cinci stele. Din păcate, lucrurile sunt departe de a fi aşa, iar toate acestea ar putea rămâne doar la stadiul de proiect lăsat în paragină, deşi banii pentru finalizarea obiectivului există. Şi nu vin de oriunde, ci de la Banca Mondială, care a asigurat o finanţare de şase milioane de lei.
Lucrările au început în noiembrie anul trecut şi au decurs bine până în iarnă. Chiar la mijlocul lunii ianuarie 2012, mass-media erau invitate să ia act de investiţiile care se făceau la etajul 8 al spitalului, la Secţia de obstetrică-ginecologie. Se vorbea de standardele europene de care se vor bucura din octombrie-noiembrie viitoarele mămici şi nou-născuţii acestora, pe perioada internării.      

Tavanul buclucaş

Numai că, la şapte luni distanţă, lucrările au rămas în acelaşi stadiu ca la începutul anului. Constructorul, SC Microclima SRL Craiova, a fost nevoit să oprească activitatea, la solicitarea proiectantului, SC Proiect Bucureşti SA. Motivul: o bucată de tencuială căzută într-unul din saloanele aflate cu un etaj mai jos. Asta se întâmpla pe 18 ianuarie, în urma incidentului un pacient din acel salon fiind rănit uşor. Situaţia s-a repetat pe 31 ianuarie, de data aceasta fără victime, bolnavii din saloanele afectate fiind evacuaţi între timp, dar evenimentul l-a pus pe gânduri pe proiectant. Acesta a dispus sistarea lucrărilor şi efectuarea unei expertize tehnice a întregii clădiri.
„Am cerut expertiza tehnică a clădirii, pentru că atunci când au început lucrările într-unul dintre saloane a căzut o bucată din tavan. Şi am vrut să ştim exact care este situaţia clădirii. Solicitarea este cât se poate de clară din punctul meu de vedere: expertiză totală. Nu doar la etajul 8, unde se execută aceste lucrări, la 7 sau la 9, ci la tot spitalul din Craiova, având în vedere că este vorba de o clădire veche de 40 de ani. Nu ştiu cine trebuie să facă această expertiză, poate spitalul, dar asta nu e treaba noastră. Noi o aşteptăm“, a precizat pentru GdS reprezentantul proiectantului, Dieter Dumitrescu.

Cine face expertiza şi cine o plăteşte?

O expertizare tehnică a unei clădiri cum este Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova este însă extrem de costisitoare. Atât proiectantul, cât şi constructorul susţin că de expertiză ar trebui să se ocupe beneficiarul proiectului, în speţă spitalul. Dar până acum nu s-a făcut nimic în acest sens, nici măcar licitaţia. „Noi am făcut lucrări de demolare şi de suprabetonare. A apărut o mică fisură la o placă şi proiectantul a dispus sistarea lucrărilor şi expertizarea tehnică a clădirii. Expertiza o face beneficiarul, care este spitalul, dar acesta ţine de Ministerul Sănătăţii, de consiliul judeţean. Nu ştiu ce s-a mai făcut, dar eu nu am auzit să se fi apucat cineva de vreo licitaţie, ceva. Asta e, spitalul stă cu o aripă demolată şi blocată, noi cu lucrarea începută şi neterminată“, a spus administratorul firmei constructoare, Mihnea Geantă. Acesta susţine că incidentul cu tavanul „este un lucru normal când se face suprabetonare“ şi consideră că proiectantul a dat dovadă de exces de zel când a decis o expertiză totală.
La întrebarea cine plăteşte pentru expertiză, conducerea spitalului nu a putut oferi prea multe detalii. „Este un proiect făcut de Ministerul Sănătăţii prin Banca Mondială. Nu ştiu să vă spun mai multe. Expertiza ar trebui să ţină de cei care fac lucrarea, nu de spital“, a spus managerul SJU Craiova, conf. dr. Florin Petrescu. Nici Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, care are în subordine Spitalul Judeţean de Urgenţă, nu s-a putut pronunţa în acest caz. „Nu noi am finanţat lucrarea. Nu e de datoria noastră să mediem eventuale neînţelegeri apărute între constructor, proiectant şi beneficiar, dar nu înţeleg ce legătură are etajul 8 cu tot spitalul. Şi noi am finanţat lucrări de renovare la mai multe etaje şi nu am întâmpinat astfel de probleme. Vă daţi sema că o expertiză tehnică a spitalului ar costa câteva sute de mii de euro?“, a precizat vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.
   
Lucrările s-ar putea relua peste două luni

Cert este că, de aproape un an, activitatea Maternităţii de la cel mai mare spital din Oltenia are de suferit de pe urma acestei situaţii. Aripa afectată de lucrări arată ca după bombardament şi nu se ştie când sau dacă se vor mai relua lucrările. Beneficiarul, care este Secţia de obstetrică-ginecologie a spitalului, aşteaptă o minune. Şeful secţiei, prof. dr. Nicolae Cernea, crede că, până la urmă, se va găsi o soluţie pentru ca proiectul să fie dus până la capăt. „Lucrările sunt blocate din cauza unor neînţelegeri privind rezistenţa seismică a clădirii. Eu cred că este vorba mai mult de o interpretare a legislaţiei şi sper ca până la urmă să se reia munca. Banii există, dar, dată fiind amploarea proiectului, suma mare şi cerinţele Băncii Mondiale, lucrurile se cam încurcă puţin. Sper ca în şase-opt săptămâni să demareze construcţia, pentru că acum la Maternitate se lucrează cu două treimi din capacitate, ceea ce îngreunează actul medical, dar nu afectează şi calitatea acestuia. Doar că suntem puţin mai înghesuiţi“, a afirmat prof. dr. Nicolae Cernea.

Expertiza şi expertizarea tehnică
Prin definiţie, expertiza tehnică pentru construcţii reprezintă acel document de analiză şi cercetare realizat la solicitarea unui beneficiar oarecare, prin intermediul căruia se trag concluzii şi se oferă soluţii cu privire la starea unei clădiri existente.
Expertizarea tehnică a unei construcţii reprezintă un act de responsabilitate pe care expertul tehnic o poartă pe toată durata de viaţă a construcţiei şi pe toată durata sa de viaţă. Expertul tehnic răspunde penal pentru soluţiile tehnice pe care le-a oferit şi efectul acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS