16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBacalaureatul profesional a fost aprobat în comisia pentru Educație a Senatului

Bacalaureatul profesional a fost aprobat în comisia pentru Educație a Senatului

Comisia pentru educaţie a Senatului a adoptat miercuri un raport favorabil pentru proiectul de lege care introduce bacalaureatul profesional, diplomă care nu permite urmarea unei facultăți, dar oferă un certificat recunoscut pe piața muncii, informează News.

“Bacalaureatul clasic nu se modifică, dar primește sintagma de <<Bacalaureat național>>, care este bacalaureatul obișnuit. Ceea ce a venit în plus inițiativa de modificare a Ordonanței este bacalaureatul numit <<profesional>>, care păstrează din bacalaureatul obișnuit doar probele de competențe, care înseamnă competențe de comunicare orală la limba română, la o limbă de circulație internațională și competența digitală și mai este a patra probă dacă sunt minorități, cea în limba maternă. Nu se mai parcurg celelalte probe, decât că absolventul mai are un proiect însoțit de o probă practică în domeniul ales de el și o probă scrisă în competența anteprenorială. Acesta este traseul, după care elevul primește o diplomă de bacalaureat profesional care îi dă un plus de valoare în accesul pe piața muncii”, a explicat liderul comisiei, Mihail Hărdău (PDL).
Motivul introducerii bacalaureatului profesional este adaptarea sistemului educațional la piața muncii, susține Hărdău, fost ministru al Educației. “La orice absolvent de liceu care nu reușește să ia diploma de BAC, dar are bacalaureatul profesional, el are un certificat de atestare a unei competențe într-un anumit domeniu și poate lucra. În realitate, acest absolvent are un parcurs al competențelor, are un proiect și are și un examen în competențe anteprenoriale, care prin comparație cu unul care nu are această diplomă se dovedește mai capabil să desfășoare o activitate în domeniul muncii. Este o formă de a satisface piața muncii mai bine. Nu rezolvă calitatea în învățământ, nu aduce un plus de valoare, dar este un fel de a răspunde unor situații de la noi din țară, pentru că la ora actuală sunt în jur de 200.000 de absolvenți care nu au loc de muncă”, a precizat senatorul PDL.
Senatul este cameră decizională. Dacă proiectul va trece și de plen, bacalaureatul profesional va fi accesibil începând de la următoarea sesiune de bacalaureat. “Modificarea va intra de acum în vigoare pentru nu modifică bacalaureatul în sine, ci mai dă o posibilitate, bacalaureatul profesional, și un absolvent de liceu poate să le dea pe amândouă dacă vrea”, a indicat Hărdău.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS