12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDuelul se apropie de final

Duelul se apropie de final

Victor Ponta a anunţat ieri că, din datele de la MAI şi MAE, 34.654 de persoane urmează să fie radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, 512.379 au actele de identitate expirate, în timp ce 3.052.397 sunt în străinătate, din care nu se ştie exact numărul minorilor. „Dacă mâine, cu şase judecători, se decide că referendumul e invalid, este evident că vom respecta această decizie“. El a menţionat că nu face speculaţii referitoare la o eventuală decizie a CC luată cu cinci la patru, precizând că legea cere un vot de şase la trei, în condiţii de cvorum. „Nu facem speculaţii. O să avem comunicarea Curţii. E şase la trei pentru invalidare? Sigur. Se întruneşte parlamentul, se citeşte decizia şi se publică în Monitorul Oficial“, a spus Ponta.
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, ieri, la sosirea la sediul său de campanie, că este ilegală scoaterea de pe listele electorale permanente a românilor cu rezidenţă în străinătate, precum şi a celor cu actele de identitate expirate.
Întrebat de jurnalişti despre faptul că guvernul consideră necesară scoaterea de pe listele electorale permanente a circa 2,5 milioane de români cu rezidenţa în străinătate, Băsescu a răspuns că listele electorale permanente se fac după domiciliul stabil, iar intenţia guvernului este ilegală. „Da, numai că listele se fac după domiciliu. Ştiţi ce îmi spune treaba asta? Eu i-aş întreba, dacă au două milioane jumătate cu rezidenţă în străinătate şi ei consideră în mod ilegal că nu ar trebui să fie în listele permanente de aici, de ce au trimis doar 500.000 de buletine de vot în străinătate?“, a afirmat Băsescu. De asemenea, întrebat despre scoaterea de pe listele electorale permanente a circa 600.000 de români identificaţi ca având cărţile de identitate expirate, Băsescu a răspuns că este ilegală şi această măsură.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, luni seară, că CC va lua în calcul răspunsul guvernului privind listele electorale permanente, precizând însă, în cazul includerii românilor din străinătate în cvorumul de la referendum, că „toate legile lasă loc de interpretări“. Zegrean a precizat, la întrebarea jurnaliştilor, că judecătorii vor lua în calcul răspunsul guvernului, însă a refuzat să răspundă dacă românii din străinătate trebuie incluşi în cvorumul de la referendum. Preşedintele CC i-a îndemnat pe ziarişti să citească decizia Curţii Constituţionale, moment în care i s-a precizat că aceasta este interpretabilă. „Asta e măreţia dreptului, toate legile lasă loc de interpretări“, a replicat Zegrean.
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS