18.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcurorii DNA au descins la Bâlteni

Procurorii DNA au descins la Bâlteni

Echipe de procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bucureşti s-au aflat vineri în comuna gorjeană Bâlteni. Una din cele mai întinse din judeţ şi cu populaţia cea mai numeroasă, comuna Bâlteni a fost pentru câteva ore locul unde anchetatorii au zăbovit pentru a le lua declaraţii câtorva zeci de săteni. Au fost vizaţi cetăţenii din două zone ale satului Peşteana, locuit în majoritate de persoane de etnie romă. Potrivit unor surse locale, bănuiala procurorilor anticorupţie ar fi fost că romii nu ar fi mers la vot, dar ar fi apărut pe liste că au votat. Verificările au vizat între altele şi acest aspect. O parte a celor audiaţi au şi recunoscut acest lucru şi că, în principal, au fost întrebaţi dacă au mers la vot în ziua referendumului şi li s-a solicitat să dea declaraţii scrise. Procurorii au avut la ei o serie de documente, în baza cărora s-au deplasat la anumite adrese din Peşteana.

A fost audiat un bătrân de 90 de ani

Unul dintre cei audiaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost un bătrân de 90 de ani. Vasile Săulescu este tatăl unui consilier local din Bâlteni şi a fost întrebat de anchetatorii cărora le-a deschis poarta dacă a votat la referendumul privind demiterea preşedintelui suspendat. Procurorii anticorupţie l-au rugat să scrie o declaraţie, însă bătrânul a invocat faptul că nu ştie să scrie şi să citească, dar şi că nu mai vede bine. În aceste condiţii, declaraţia bătrânului a fost scrisă de unul dintre oamenii legii veniţi în anchetă la faţa locului. Sătenii s-au declarat nemulţumiţi că s-au trezit cu procurorii peste ei în case, însă le-au răspuns la întrebări angajaţilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Nemulţumit că procurorii nu vor să stea de vorbă cu jurnaliştii sosiţi la faţa locului, un sătean s-a postat pentru câteva secunde în faţa maşinii procurorilor şi i-a invitat să stea de vorbă cu presa. Anchetatorii au refuzat invitaţia şi au părăsit comuna.

Primarul a fost cu ochii pe procurori

Primarul din Bâlteni, Gheorghe Păsărin, a precizat că s-a aflat în satul Peşteana în timpul în care procurorii au făcut audierile. Edilul susţine că le-a solicitat oamenilor legii să îi arate legitimaţia de serviciu. „Au apărut ca din pământ. Nu am ştiut nimic şi am aflat de la oameni. Am mers la Peşteana şi le-am cerut să se legitimeze. Scria pe ea Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti. N-au vrut să-mi spună ce fac exact, dar cum să vină cu ancheta la o lună de la referendum? Noi am avut la referendum 68% prezenţă, cam acelaşi procent ca şi la locale. La referendum au fost 4.100 de alegători la vot şi la locale 4.066. I-au luat şi acea declaraţie unui bătrân de 90 de ani, care le-a spus că nu ştie să scrie şi că nu vede. Au scris ei după ce le spunea bătrânul. Eu nu am mai văzut aşa ceva după 1990 şi nu credeam că o să apuc să văd. În Peşteana au audiat oamenii din 20-25 de gospodării într-o zonă şi pe cei din 15 gospodării în altă zonă. Majoritatea celor audiaţi au fost cetăţeni de etnie romă. Cum au terminat, cum au plecat. Nu a mai ştiut nimeni unde s-au dus“, a declarat primarul din Bâlteni, Gheorghe Păsărin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS