12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGigacaloria, facturată fără aviz

Gigacaloria, facturată fără aviz

Populaţia Craiovei plăteşte gigacaloria cu 10% mai ieftin. Termoficarea a emis deja facturile pentru luna iulie cu noul preţ, 220,5 lei/gigacalorie, chiar dacă nu a primit avizul ANRSC.

Termoficarea a emis zilele acestea către populaţie primele facturi în care preţul gigacaloriei este mai ieftin cu 10%, chiar dacă ANRSC-ul nu şi-a dat avizul cu privire la preţul local de referinţă, stabilit de autorităţile locale. Furnizorul de căldură şi apă caldă din Craiova speră să-l primească în câteva zile. „Preţul local de referinţă se stabileşte de către autorităţile locale, iar ANRSC are rolul să avizeze preţul de producţie-distribuţie pe care noi îl propunem. Există o hotărâre de consiliu local cu privire la preţul gigacaloriei către populaţie, pe care noi trebuie să o respectăm. Sperăm ca în câteva zile să primim şi avizul din partea Autorităţii“, a precizat directorul adjunct al RATf Craiova, Nicolae Degeratu.

Asociaţiile au făcut primele încasări

Conform hotărârii luate de consilierii locali în sedinţa din 29 iunie 2012, Termoficarea vinde populației, începând cu 1 iulie, gigacaloria cu 220 de lei faţă de 245 de lei, preţul stabilit la sfârșitul anului 2011. „Am primit de la Termoficare facturile pentru luna iulie. Preţul este mai mic comparativ cu luna iunie. Am calculat şi pe apartament întreţinerea, am afişat, şi proprietarii vin deja să plătească. Acum diferenţa poate nu se vede, pentru că nu este şi căldura, dar din iarnă sigur se simte diferenţa de preţ“, a spus Violeta Creţu, administratorul Asociaţiei nr. 19, Brazda lui Novac, una dintre asociaţiile din Craiova care deja încasează facturile la noul preţ al gigacaloriei.
Reprezentanţii asociaţiilor spun că noul preţ la gigacalorie scade considerabil costul întregii facturi emise de Termoficare pe asociaţie. „Se vede diferenţa de preţ. Dacă facem comparaţie între luna iunie şi luna iulie 2012, adică ce se facturează şi se plăteşte acum în luna august, vedem o scădere a costurilor cu vreo 3.000 de lei. Noi pe asociaţie am avut în luna iulie la Termoficare o factură în valoare de 9.138 de lei, iar în luna iulie am scăzut la 6.490 de lei. Orice reducere a preţului la gigacalorie în special, dar şi la întreţinere este binevenită pentru populaţie. Dacă ar mai scădea, ar fi şi mai bine. Iarna este mai dificil, dar noi la asociaţie nu avem probleme cu plata facturilor“, a spus Adrian Popescu, preşedintele Asociaţiei nr. 3, Brazda lui Novac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS