8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele mici vor fi obligate, din 2013, să aplice TVA la încasare

Firmele mici vor fi obligate, din 2013, să aplice TVA la încasare

Firmele cu cifră de afaceri sub 2,25 milioane de lei vor fi obligate de anul viitor să treacă la sistemul TVA la încasare şi să achite şi să încaseze facturile numai prin bancă, în timp ce marile companii nu vor putea să-şi deducă TVA-ul din relaţia cu firmele mai mici dacă nu le plătesc facturile, informează Mediafax.

„Sistemul TVA la încasare (…) nu se aplică următoarelor operaţiuni care intră sub incidenţa regulilor generale privind exigibilitatea TVA: a) în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii supuse taxării inverse conform art. 150 alin. (2) – (6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160; b) în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii care sunt scutite de TVA; c) în cazul operaţiunilor supuse regimurilor speciale prevăzute la art. 1521 – 1523; d) în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii a căror contravaloare este încasată, parţial sau total, cu numerar de către persoana impozabilă eligibilă pentru aplicarea sistemului TVA la încasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice autorizate, liber profesionişti şi asocieri fără personalitate juridică”, se arată într-un proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Firmele cu cifră de afaceri peste 2,25 milioane lei, care vor aplica în continuare sistemul TVA la facturare, nu vor putea să-şi deducă TVA-ul din relaţia cu furnizorii care au o cifră de afaceri de sub 2,25 milioane lei decât după achitarea facturilor.
Plata TVA la încasare a fost propusă de Guvern în luna iulie şi se dorea aplicarea ei imediată, dar misiunea de experţi FMI, CE şi BM aflată la începutul lunii august la Bucureşti a sugerat că măsura nu este suficient fundamentată, ar putea genera minusuri la buget şi ar trebui aplicată cel mai devreme la începutul anului viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS