5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNaştere traumatizantă

Naştere traumatizantă

Studii recente au demonstrat că o treime dintre femeile care au născut de curând pot prezenta simptome ale tulburării de stres posttraumatic, asemănătoare celor asociate cu experienţa războiului şi atacurile teroriste, informează corriere.it. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu realizat de specialiştii de la Universitatea din Tel Aviv, Israel. Aceştia afirmă că simptomele observate la multe femei care au născut de curând corespund cu cele ale persoanelor afectate de stres posttraumatic (PTSD).
Simptomele includ retrăirea în minte a travaliului, evitarea discuţiilor despre eveniment, reacţii fizice (precum palpitaţii cardiace) atunci când se vorbeşte despre acesta, reticenţă la ideea de a avea şi alţi copii. Tulburarea poate induce teamă intensă şi un sentiment de neajutorare.
 Pentru studiul lor, specialiştii au  intervievat, după naştere, 89 de femei (dintre care 80% născuseră fără să fi utilizat nici un mijloc de reducere a durerilor). Conform constatărilor, 3,4% dintre femei prezentau PTSD în forma completă, 7,8% în forma aproape completă, iar 25,9% au prezentat simptome semnificative timp de cel puţin o lună după naştere.
 Potrivit declaraţiilor participantelor, cauzele acestor stări au fost durerea intensă, în primul rând, dar şi teama de complicaţii grave sau fatale pentru ele sau pentru copii. De asemenea, patru din cinci femei au fost stresate că au stat dezbrăcate ore în şir, în cursul travaliului.
Autorii studiului afirmă că aceste procente ridicate sugerează existenţa unui risc semnificativ pentru populaţia feminină şi au accentuat importanţa diagnosticării corecte şi a instituirii din timp a unor măsuri adecvate.
În Marea Britanie, reprezentanţii organizaţiei Birth Trauma Association au atras atenţia că aproximtiv 10.000 de femei dezvoltă, după naştere, PTSD în forma completă şi alte 200.000 pot prezenta unele dintre simptomele tulburării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS