25.5 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePeste 76.000 de apeluri la Telefonul Copilului au fost înregistrate în prima jumătate a acestui an

Peste 76.000 de apeluri la Telefonul Copilului au fost înregistrate în prima jumătate a acestui an

 Peste 76.000 de apeluri au fost înregistrate în prima jumătate a acestui an la Telefonul Copilului, principalele probleme semnalate fiind sărăcia cauzată de lipsa unui loc de muncă sau reducerea ajutoarelor sociale, potrivit reprezentanţilor asociaţiei care se ocupă de acest serviciu, citaţi de NewsIn.

Dintre cazurile semnalate, 2.085 au necesitat intervenţia instituţiilor abilitate pe de o parte, iar pe de altă parte consilierea şi monitorizarea continuă a specialiştilor Asociaţiei Telefonul Copilului.
Totodată, la 116.111 au fost sesizate 1.026 de cazuri de abuz asupra copilului şi violenţă în familie. Printre cele mai grave forme de abuz sesizate au fost molestarea fizică, în proporţie de 43,76%, neglijarea – 26,09% şi abuz emoţional – 12,16%.
Asociaţia semnalează şi faptul că numărul cazurilor de abuz sexual asupra copilului şi trafic de minori sesizate aproape s-a dublat în prima jumătate a acestui an, fiind înregistrate 94 de astfel de situaţii.
“Cu sprijinul instituţiilor abilitate, au fost adoptate cele mai bune soluţii pentru stoparea abuzului şi înlăturarea efectelor negative produse de situaţia traumatizantă, iar agresorii sunt condamnaţi pentru faptele săvârşite”, afirmă reprezentanţii asociaţiei
Consilierea juridică solicitată la 116.111, referitoare la alocaţii şi indemnizaţii, încredinţarea copilului, pensia alimentară, menţinerea legăturilor personale, dreptul la vizită al părintelui care nu a obţinut încredinţarea copilului, ordonanţa preşedinţială, părăsirea ţării cu un minor, înregistrarea tardivă a naşterii, precum şi drepturile copilului, a fost pentru 20,81% din numarul total al cazurilor.
Mediul cel mai frecvent raportat în ceea ce priveşte cazurile înregistrate la 116.111 este cel rural, în proporţie de 50,59%, în timp ce pentru cel urban a fost de 43,26%, iar pentru 6,15% dintre cazuri a fost solicitată confidenţialitatea.
Cele mai multe cazuri au fost înregistrate din regiunea Muntenia (26.18%), urmată de Transilvania (20.43%), Moldova (16,88%), Bucureşti (13.91%), Oltenia (10.79%), Dobrogea (5.52%) şi Banat (3.51%).
În ceea ce priveşte repartizarea pe judeţe, cele mai multe cazuri au fost înregistrate din Buzău, Ilfov, Constanţa, Iaşi, Teleorman, Dolj, iar cele mai puţine au fost sesizate din Sălaj, Mureş, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Alba şi Satu Mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS